Metrostation Pétillon in Etterbeek.

Petitie roept op naam van metrostation Pétillon te vervangen

© BRUZZ
02/11/2023

Een petitie die intussen 165 handtekeningen verzamelde, roept op de naam van het metrostation Pétillon in Etterbeek te vervangen. Het station werd vernoemd naar Arthur Pétillon, een majoor tijdens het koloniale bewind van koning Leopold II in Congo.

Pétillon keerde in 1894 naar België terug en kreeg verschillende onderscheidingen. Dat leert de Biographie Coloniale Belge, een biografisch repertorium van personen die een rol hebben gespeeld in de Congolese geschiedenis en van Belgen die voor of na 1830 betrokken waren bij de overzeese expansie. Pétillon werd later ook gemeenteraadslid in Etterbeek.

Volgens de petitie is het evenwel de hoogste tijd om "eerbetuigingen aan mensen die een sleutelrol speelde in de tragische periode in Congo", te herzien. “Het is tijd dat onze openbare ruimtes de positieve evolutie van onze samenleving naar meer gelijkheid en minder uitsluiting weerspiegelen.”

Daarbij wordt voorgesteld om de naam van het station te veranderen naar die van de relatief onbekende Etterbeekse dichteres Lucie Spède. Zij evolueerde in de 20ste eeuw van reclametekstschrijver tot dichteres en publiceerde verschillende bundels waarvan sommige ook voor kinderen.

Minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen) liet al aan La Capitale weten op de hoogte te zijn van de petitie. "We proberen in contact te komen met de organisatoren om de zaak te bespreken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , petitie , Petillon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni