| Het metrostation Pétillon.

Krijgt metrostation Pétillon nieuwe naam? Elke Van den Brandt belooft onderzoek

EC
© BRUZZ
25/12/2023

Arthur Pétillon, voormalig majoor tijdens de kolonisatie van Congo, heeft een eigen straat en metrostation in Etterbeek. Niet meer van deze tijd, vond een groep burgers, die een petitie startten om een nieuwe, vrouwelijke naam aan het station te geven. Bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen) belooft die te bekijken.

Dat zei Van den Brandt eerder deze maand in de commissie Mobiliteit, als antwoord op een vraag van parlementslid Ingrid Parmentier (Ecolo). De vernoemde petitie telt intussen ruim 500 handtekeningen. De ondertekenaars vragen om het metrostation niet langer naar Arthur Pétillon, maar naar dichteres Lucie Spède uit Etterbeek te vernoemen. “Hun vraag kadert in een bredere vraag naar dekolonisering en vervrouwelijking van de openbare ruimte,” zei Parmentier daarover in het parlement.

Minister Van den Brandt is op de hoogte van de petitie, zei ze, en noemt die legitiem. “Wij kunnen de vraag van de burgers zeker begrijpen. Die verdient ernstig genomen te worden en bestudeerd te worden. Dat zullen we dan ook doen,” beloofde de minister. Ze herinnerde eraan dat tijdens deze legislatuur al 13 bus- en tramhaltes een nieuwe, vrouwelijke naam kregen in Brussel. Volgend jaar volgen nog eens drie nieuwe haltes.

Globale aanpak

Het gaat voorlopig alleen om bus- of tramhaltes. De naam van een metrostation vervangen, is meer omslachtig, zei Van den Brandt. “De metro is de ruggengraat van ons openbaar vervoer en de structuur staat in verbinding met heel wat andere haltes. De naam van één station veranderen, heeft dus een impact op de aanknopingspunten van de reizigers,” legde ze uit. Aan al die aanknopingspunten en op elk afzonderlijk metrostel moet dan de signalisatie worden aangepast, het netplan, informatieborden en de website. “Dat heeft uiteraard een kost,” zei Van den Brandt.

“Het heeft weinig zin om de naam van een halte aan een straat of plein te veranderen, zonder de naam van die straat of plein mee te veranderen”

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit

20230830 1855 MEER BRUZZ Elke Van den Brandt

Voor de helderheid zijn veel metrostations vandaag trouwens vernoemd naar een aanpalende straat. Dat is ook bij halte Pétillon, op de hoek van de Majoor Pétillonstraat, het geval. “Het heeft weinig zin om de naam van een halte aan een straat of plein te veranderen, zonder de naam van die straat of plein mee te veranderen,” aldus Van den Brandt.

Het Brussels plan ter bestrijding van racisme, dit jaar gelanceerd door staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS), voorziet al dat MIVB-haltes met koloniale verwijzingen een nieuwe naam moeten krijgen. Dat geldt ook voor de wegen langs die haltes. “Een globale aanpak is daarvoor nog niet gestart,” gaf Van den Brandt toe. Voorlopig handelt de MIVB dus op eigen initiatief. “De traditie is dat de nieuwe naam gekozen wordt door de gewestregering, nadat de MIVB die nomineert,” legde Van den Brandt uit.

Wel kan eender wie, dus ook burgers en verenigingen, zo’n nieuwe naam bij de MIVB voorstellen. Of Lucie Spède het zal halen, wordt nu verder bekeken.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni