| Wachtrij voor Covid-test aan het Sint-Pietersziekenhuis (archiefbeeld)

Plafond 'coronabedden' bereikt in meerdere ziekenhuizen Iris-netwerk

© Belga
17/10/2020

Binnen het Brusselse Iris-netwerk zijn in het Brugmannziekenhuis, het Sint-Pietersziekenhuis en de Iris Ziekenhuizen Zuid nu een kwart van de bedden op intensieve zorgen bezet door COVID-19-patiënten, en daarmee het plafond van fase 1A dus ook bereikt. De overgang naar fase 1B leidt al zeker tot een aanzienlijke vermindering van de reguliere zorg, en dat omdat minder getroffen regio's onvoldoende Brusselse patiënten opnamen.

"Ter herinnering, we kwamen zo vroeg aan het plafond van fase 1A omdat we niet genoeg gevallen konden transfereren naar andere, minder getroffen provincies", verduidelijkt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuur bij de Iris Ziekenhuizen.

Tussenfase

Met de overheden is afgesproken dat de Brusselse ziekenhuizen in twee etappes overgaan naar fase 1B. Vanaf maandag komt er in de Iris Ziekenhuizen eerst de tussenfase 1B33, waarbij 33 procent van de bedden op intensieve zorgen gereserveerd is voor COVID-19-patiënten. Op vrijdag wordt er overgegaan naar fase 1B, waarbij 50 procent van de bedden op intensieve zorgen voorbehouden zijn voor COVID-19-patiënten en er vier keer de capaciteit aan COVID-bedden is op de gewone verpleegeenheid.

"Hierdoor is het duidelijk dat de reguliere zorg aanzienlijk verminderd moet worden. De uitdaging is om de gevallen uit te kiezen waarbij de achteruitgang van de gezondheid van de betrokken patiënten niet in de hand wordt gewerkt", zegt Wéry.

"Met de tussenfase kunnen we de patiënten die momenteel in het ziekenhuis zijn opgenomen in een redelijk tempo ontslaan en vooral bij de zware gevallen bepalen of het om een dringend geval gaat, dringend in de zin van risico's op sterfte", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Iris-ziekenhuizen , Irisziekenhuizen , besmettingen coronavirus , coronavirus Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni