Plan voor tramknooppunt Heizel voorgesteld

De plannen voor een tramknooppunt op de Heizel zijn voorgesteld. De aanleg moet gepaard gaan met een herwaardering van de publieke ruimte. Zo komt er een autovrije zone voor de Heizelpaleizen. Concertzaal Paleis 12 krijgt een tramhalte voor de deur.

Het plan om de tramlijnen 3, 7 en 9 te verbinden raakt in een stroomversnelling. De verlenging van lijn 3 vanaf het huidige eindpunt Esplanade tot aan het metrostation Koning Boudewijn is momenteel in openbaar onderzoek. In de komende weken gaat ook de verlenging van lijn 9 in publieke raadpleging. Fase 1 van die lijn is nog in aanbouw, maar fase 2, tussen het UZ Brussel en de Heizel, wordt nu versneld in gang gezet. De bedoeling is om alles klaar te hebben in de loop van 2019 in plaats van 2021 zoals eerder gepland, klinkt het bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A).

Dat het Gewest er vaart achter zet, heeft te maken met de geplande ontwikkelingen op de Heizel (winkelcentrum, congrescentrum enz.). Er zou ook een aftakking naar Parking C komen voor de bediening van het Eurostadion. Daarvoor is echter nog een aparte vergunningsaanvraag nodig bij de gemeente Grimbergen.

Het verlengde traject van tram 3 kruist de A12 via de Romeinsesteenweg. De sporen draaien dan langs een geplande stelplaats richting Paleis 12 (met halte voor deur) en de bestaande eindhalte van tram 7, om te eindigen bij metrostation Koning Boudewijn.

Voor de verlenging van tram 9 viel de keuze op een tracé langs de Dikke Beuklaan en de Palfijnsquare, het huidige eindpunt van trams 51 en 93. De sporen daar worden via de Houba De Strooperlaan verbonden met die van de verlengde tram 3 ter hoogte van Koning Boudewijn. (lees verder na het kaartje)

De trams zullen in eigen bedding rijden. De aanleg van de sporen is ook een gelegenheid om de openbare ruimte onder handen te nemen. Zo komen er nieuwe bomen en bredere voetpaden. Ter hoogte van het Belgiëplein, tussen de tentoonstellingspaleizen en het Atomium, komt er een knip in het autoverkeer. "Zo kunnen we een kwaliteitsvolle ruimte aanleggen en de commerciële snelheid van de trams verzekeren," zegt Smets woordvoerster Lore Vandoorne. Voor autopendelaars komen er pendelparkings bij het Eurostadion en ter hoogte van Esplanade.

De in het kader van Brabantnet geplande verbindingen naar Willebroek en de luchthaven zullen ook aanhaken op het nieuwe tramtraject. De Heizel moet de komende jaren dus uitgroeien tot een van de belangrijkste vervoersknooppunten van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?