Plan Zuidstation : 80.000 m² NMBS-torens langs Fonsnylaan

De NMBS verhuist van de Frankrijkstraat naar nieuwe kantoortorens langs de Fonsnylaan, ter hoogte van de Overdekte straat. Dat staat in het masterplan Zuidstation. De nieuwbouw zal de stationsgevel aan die zijde grondig hertekenen.

Het masterplan stelt voor om de hoofdzetel van de NMBS te verplaatsen naar een nieuwbouwproject langs de Fonsnylaan. Het zwaartepunt van de nieuwe hoofdzetel moet een kantoortoren ter hoogte van de Overdekte Straat worden, die aanleunt tegen het huidige stationsgebouw.

De nieuwe NMBS-hoofdzetel wordt een omvangrijk project, van circa 80.000 vierkante meter, dat de stationsgevel langs de Fonsnylaan grondig zal hertekenen.

Een eerste maquette van het plan (zie afbeelding) toont verschillende kantoortorens die de nieuwbouw aan de overkant van de straat in het niets doen verzinken. Die nieuwbouw kwam er na de afbraak van vier huizenblokken aan de kant van Sint-Gillis, een tergend langzaam proces dat decennia aansleepte.

Hoe het project precies wordt uitgewerkt qua vorm en omvang is nog niet afgelijnd. Dat moet nu samen met de NMBS zelf worden bestudeerd.

De huidige locatie van de NMBS, langs de Frankrijkstraat en de Veeartsenijstraat (het zogenaamde blok ‘Frankrijk-Bara’), wordt in het plan omgevormd tot woningen. De locatie moet 40.000 vierkante meter nieuwe huisvesting opleveren.

Brussel X
De toekomst van het voormalige postsorteercentrum Brussel X (het grote kantoorgebouw dat deel uitmaakt van het huidige station en hoofdmoot van de gevel langs de Fonsnylaan vormt) blijft voorlopig onduidelijk. Het gebouw wordt in het plan "behouden en geherwaardeerd", "waardoor het plaats moet bieden voor een programmering die vatbaar is voor evolutie.”

Adieu, Nouvel
Opmerkelijk ook: het grootschalige project van Jean Nouvel, dat enkele jaren geleden werd voorgesteld, is niet meer te bespeuren op de simulatiebeelden die woensdag verspreid werden. Navraag bij de NMBS leert dat het project inderdaad niet meer op de agenda staat. Onder meer Charles Picqué (PS), burgemeester van Sint-Gillis, had zich een koele minnaar getoond van het project, dat 120 meter hoog zou reiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?