Plan Zuidstation: bomen moeten Zennevallei terugbrengen

KH
┬ę brusselnieuws.be
12/03/2014

De kale vlakte van de Europaesplanade aan het Zuidstation krijgt in de toekomst een bomentraject dat aan de Zennevallei moet herinneren. De ruimte onder de sporen tussen Kleine Ring en het Zuidstation wordt tegen 2020 een winkelcentrum met permanente markt. En de NMBS verhuist naar een nieuwbouw aan de Fonsnylaan. [+beelden]

Dat blijkt uit het nieuwe richtschema voor de Zuidwijk. Dat werd opgesteld werd door een team rond stedenbouwkundige Djamel Klouche, werd woensdag voorgesteld in Cannes, waar de vastgoedbeurs Mipim aan de gang is.

Een van de opmerkelijkste elementen in het plan is de transformatie van de desolate vlakte die de Europaesplanade vandaag is. Dat plein krijgt een beplanting met bomen, die aan de Zennevallei moet herinneren. "Het traject van de Zenne liep ook echt op die plek en met een groen parcours willen we de rivier terug in de stad brengen", zegt landschapsarchitect Bas Smets, die deel uitmaakt van het team aan brusselnieuws.be. "Het bomenparcours wordt ook doorgetrokken naar het Baraplein en het plein aan de zijde van Sint-Gillis.

Een van de talloze pijnpunten van het Zuidstation en zijn omgeving is ook de toegang tot het station. Wie Brussel niet kent vindt die vaak niet eens. Aan de kant van het Europaplein moet een nieuwe glazen gevel die op het plein uitgeeft daar nu komaf mee maken. De representatieve en herkenbare ingang komt op de plaats van een wat verstopt schuifdeurtje.

Winkelen onder de sporen
Het plan voorziet onder meer in de inrichting van 15.000 vierkante meter winkelcentrum, een permanente markt en andere inrichtingen onder de sporen tussen Kleine Ring en Zuidstation. Die ruimtes staan nu al enkele decennia leeg. Eens de winkels en de markt er zijn, kunnen die ook voor meer leven zorgen op de pleinen errond, bijvoorbeeld door terrassen.

De NMBS, die nu vlakbij het Baraplein kantoor houdt, zal in het plan verhuizen naar een nieuwbouwproject aan de Frankrijkstraat.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt in een persbericht dat hij de woonfunctie in de wijk wil versterken. De projecten Victor en Jamar moeten samen 45.000 tot 50.000 vierkante meter extra woonruimte opleveren, heet het. Victor is echter in de eerste plaats een kantoorproject. Of er in het gebouw ook woningen komen was woensdag nog onduidelijk.

De Overdekte Straat en de Europaesplanade worden heraangelegd.

Ook het Zuidstation zelf moet een renovatie ondergaan. Over de ambitieuze plannen van de Franse architect Jean Nouvel is het echter al een tijdje stil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni