'Victor is kantoorindigestie aan het Zuidstation'

LV
© brusselnieuws.be
13/05/2013
Drie torens goed voor 100.000 vierkante meter kantoren en ook het hoogste gebouw van België. Dat is de essentie van het project Victor aan het Zuidstation, dat momenteel in openbaar onderzoek is. Volgens actie- en bewonersgroep IEB is het absurd om zoveel kantoren te bouwen. Ondertussen maakt het Gewest werk van een Richtschema voor de Zuidwijk.

Victor bestaat uit drie in elkaar hakende torens, waarvan een 150 meter hoog wordt, even hoog als de Zuidertoren ernaast. Het duo krijgt dus samen het etiket van hoogste gebouw van het land.

Promotoren Atenor en CFE beloofden meer woningen voor Victor, maar in de bouwaanvraag blijft de woonoppervlakte met goed 2.000 vierkante meter beperkt. Daarnaast is ook 2.400 vierkante meter winkelruimte gepland. De meer dan 100.000 vierkante meter kantoren vormen echter de hoofdmoot in het project. De ontwikkelaars vragen ook toestemming voor meer dan 400 parkeerplaatsen.

Het openbaar onderzoek naar Victor loopt deze week af, op 23 mei komt het project voor een overlegcommissie.

Bij Inter-Environnement Bruxelles (IEB) vinden ze het "absurd" dat het Gewest nieuwe kantoren zou toelaten terwijl de leegstand hoog blijft. De vereniging spreekt van een "kantoorindigestie" en verwijst ook naar het turbulente verleden van de wijk. Die had de voorbije twee decennia al zwaar te lijden onder speculatie en onteigening ten voordele van kantoren.

'Vette kolen voor promotoren'
De wijk heeft andere noden, klinkt het. "Betaalbare woningen, goede openbare ruimte en een beter georganiseerd openbaar vervoer. Maar de gemeenten (Anderlecht en Sint-Gillis, red.) en het Gewest hebben andere ambities en die brengen de promotoren vette kolen op."

Het Gewest maakt ondertussen wel werk van een Richtschema voor de Zuidwijk. Momenteel loopt een internationale wedstrijd en deze zomer zou een bureau worden uitgekozen om de lijnen voor de hele buurt uit te zetten. "Maar vooraleer dat Richtschema is goedgekeurd en vertaald in stedenbouwkundige regels, zijn we 2017", vrezen ze bij IEB.

Ook de NMBS heeft plannen om nog meer kantoren te bouwen rond het Zuidstation, denk maar aan de 'Vlinder' van Jean Nouvel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni