Torenproject Victor in de koelkast

LV
© brusselnieuws.be
24/05/2013
De geplande kantoorreuzen aan het Zuidstation komen er voorlopig niet. De gemeente Sint-Gillis weigerde het openbaar onderzoek te organiseren en dus is de vergunningsaanvraag opgeschort. "Het is niet opportuun om het project te laten doorgaan zonder globale visie op de hele wijk", klinkt het.

De Zuidertoren, nog altijd het hoogste gebouw van het land, blijft tot nader order een eenzame reus. De vergunningsprocedure voor het project Victor, goed voor 100.000 vierkante meter bijkomende kantoren in drie torens, is opgeschort. Dat bleek donderdag op de gemeenteraad van Sint-Gillis.

"Wij hebben geen gevolg gegeven aan de vraag om het openbaar onderzoek te organiseren omdat we het niet opportuun vinden om een project van dergelijke omvang te laten doorgaan zonder globale visie op de hele wijk", zegt Olivier Pirotte, kabinetschef van burgemeester Charles Picqué (PS).

Die globale visie moet komen van een richtschema dat besteld is door het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO) van het Gewest. ATO duidt in principe volgende maand een studiebureau aan om een masterplan uit te werken voor de ruime omgeving van het Zuidstation.

Bocht van 180 graden
Stadsverenigingen zoals Bral en Inter-Environnement bestrijden Victor al jaren. Ook de groene oppositie had heel wat vragen bij de plannen. "We zijn heel blij dat het project in de koelkast gaat want het is volgens ons niet wat de buurt nodig heeft: te veel kantoren en te hoge torens", zegt Alain Maron (Ecolo).

Tegelijk stelt Maron zich heel wat vragen bij de plotse ommekeer. "Anderlecht en Sint-Gillis hebben jaren alles gedaan om het project mogelijk maken door reglementen aan te passen en dergelijke. Picqué had als minister-president ook al meer dan een jaar het rapport van ATO in handen dat vroeg om een masterplan. Waarom wachten ze dan tot het einde van de procedure om een bocht van 180 graden te maken? Bovendien is het niet voorzien in de procedure dat een gemeente unilateraal de procedure opblaast. Juridisch zitten we dus in een grijze zone."

Het project Victor is gepland op een braakliggend terrein langs de Ernest Blerotstraat op de grens van Sint-Gillis en Anderlecht. Die laatste gemeente heeft wel het openbaar onderzoek georganiseerd maar dat draait nu op niets uit. De geplande overlegcommissie is geannuleerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni