'Promotor Victor chanteert overheid met woonproject'

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
24/12/2013

Atenor, de ontwikkelaar achter het grote kantoorproject Victor, heeft nu ook een bouwaanvraag lopen voor 40 woningen op een aanpalend perceel langs de Barastraat. De promotor stelt echter uitdrukkelijk dat het project genaamd Victoria enkel gerealiseerd wordt als Victor de nodige vergunningen krijgt.

Op de plek waar de gemeente Anderlecht in oktober nog enkele kraakpanden liet afbreken, wil bouwpromotor Atenor graag een nieuw appartementencomplex optrekken met 40 woningen verspreid over acht bouwlagen, en plaats voor een openbare dienst of voorziening. Het architectenbureau Jaspers-Eyers staat in voor het ontwerp.

Atenor argumenteert dat Victoria een aanvulling is op het eerder gelanceerde project Victor. Dat voorziet naast enkele woningen en winkels in 110.000 vierkante meter nieuwe kantoren, onder meer in een toren van net geen 150 meter. Dat is even hoog als de Zuidertoren, nog altijd de hoogste van het land.

Omwille van de sterke verwevenheid tussen beide projecten stelt de promotor dat "de timing van de uitvoering van Victoria afhangt van de toekenning van de gevraagde stedenbouwkundige en milieuvergunning voor Victor." De extra woningen zouden er dus enkel komen als ook het grote kantoorproject groen licht krijgt.

Dat Atenor de projecten expliciet verbindt, vinden enkele buurtbewoners en verenigingen ongehoord. "Uiteraard zijn we niet tegen nieuwe woningen, want daar heeft Brussel nood aan", zegt Mohamed Benzaouia van Inter-Environnement. "Maar het kan niet dat de promotor de overheden chanteert door het project te koppelen aan Victor. Deze woningen mogen de deur voor dat kantoorproject niet openzetten. Wij vragen dat beide dossiers apart behandeld worden."

Bovendien schort er iets aan de timing van de bouwaanvraag, vindt een bewonerscomité. "Het project gaat beter in de koelkast in afwachting van het richtschema voor de wijk rond het Zuidstation." Eerder werd Victor om dezelfde reden on hold gezet. De eerste aanzet voor het masterplan zou over enkele maanden voorgesteld moeten worden. Recent is alvast een team aangeduid door het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling van het Gewest.

Verder vrezen directe omwonenden voor hun lichtinval. "Ik ben niet tegen een nieuwbouw maar dit project is veel hoger en gaat veel dieper dan de gebouwen die er stonden", zegt Jo Chaiban, eigenaar van het pand op het huisnummer 6. Dat dreigt ingesloten te raken tussen het nieuwe project Victoria en het bestaande appartementscomplex op het Baraplein (met Kuifje op het dak).

Tweede Noordwijk
Nog anderen zien in Victor en Victoria vooral uitingen van middelmatigheid, terwijl op die strategische locatie net een kwalitatief project moet komen dat de stad ten goede komt. "De locatie, net naast het Zuidstation, moet een poort tot Brussel zijn", zegt Nicolas Homans. "Dit ontwerp kon echter door elke eerstejaarsstudent architectuur gemaakt zijn. Maak er alstublieft geen tweede Noordwijk van."

Gezien de bezwaren en bedenkingen nam de overlegcommissie van de gemeente Anderlecht voorlopig geen positie in. Het advies is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni