Politie: 'Arrestatie was correct, knie leunde niet op de nek'

Een agent houdt een demonstrant van de Black Livies Matter-manifestatie van 7 juni 2020 in bedwang met zijn knie Een agent houdt een demonstrant van de Black Livies Matter-manifestatie van 7 juni 2020 in bedwang met zijn knie
© jonathan del valle
| Een agent houdt een demonstrant van de Black Livies Matter-manifestatie van 7 juni 2020 in bedwang met zijn knie. Maar die rustte niet op de nek van de tiener, aldus de politie.
© jonathan del valle
| Een agent houdt een demonstrant van de Black Livies Matter-manifestatie van 7 juni 2020 in bedwang met zijn knie. Maar die rustte niet op de nek van de tiener, aldus de politie.

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft bijkomend beeldmateriaal van de arrestatie van een tiener onderzocht. Daaruit blijkt dat de knie van de agent niet op de nek, maar op de rug leunde. "Het gaat om een arrestatie die correct werd uitgevoerd."

Fotografen Igor Pliner en Jonathan Del Valle legden zondag na de Black Lives Matter-betoging de arrestatie van een jongeman vast. Op hun foto's is te zien hoe agenten een tiener in bedwang houden met hun knieƫn.

"Ik denk dat de jongen die op de grond geduwd werd, pijn had. Het duurde bijna vijf minuten. Hij was aan het schreeuwen en zijn arm was volledig verdraaid", zei Pliner over het tafereel. "Het was dezelfde positie als die waarin George Floyd vermoord werd."

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft de arrestatie onderzocht en beschikte over camerabeelden vanuit een ander standpunt. "Daaruit kunnen we afleiden dat de knie niet op de nek leunde, maar op het bovenste deel van de rug", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Het gaat hier om een arrestatie die correct werd uitgevoerd", klinkt de conclusie.

De politieman die de arrestatie uitvoerde is ook een monitor geweldbeheersing en geeft daarover ook les, laat de politie nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?