Politie begripvol voor overtredingen in cafés: 'Niet beboeten maar sensibiliseren'

© ivanput

Horecazaken die de veiligheidsmaatregelen overtreden, hebben in hun eerste opstartweek nog op begrip kunnen rekenen van de politie, blijkt uit een belronde naar verschillende politiezones. In het hele gewest werd slechts een tiental boetes uitgedeeld. "Bij overtredingen verkiezen we sensibilisatie boven repressie, maar dat is tijdelijk," klinkt het bij onder meer bij politiezone Zuid.

De horecasector herleeft, nu cafés en restaurants al een week opnieuw klanten mogen ontvangen. Toch moeten uitbaters zich nog steeds houden aan bepaalde veiligheidsmaatregelen. Zo is het bijvoorbeeld verboden voor een klant om rechtstreeks aan de bar een bestelling te plaatsen, en is het personeel verplicht om een mondmasker te dragen. Bovendien moeten alle horecazaken om één uur 's nachts de deuren sluiten.

Uit een rondvraag van BRUZZ bij de verschillende politiezones blijkt dat er veeleer ingezet wordt op sensibilisatie dan op repressie wanneer de regels worden overtreden. "We hebben afgelopen weekend slechts een tiental pv's moeten opstellen," klinkt het bij politiezone Noord. "Acht daarvan waren het gevolg van een niet naleving van de veiligheidsmaatregelen."

Meer nachtlawaai

Ook In Brussel-Stad en Elsene werd een gelijkaardige trend vastgesteld, met een totaal van drie uitgedeelde pv's in het afgelopen weekend. "Het is absoluut niet de bedoeling dat we een heksenjacht voeren, en op zoek gaan naar de kleinste overtredingen," zegt woordvoerster Van de Keere. "Als een patrouille ergens merkt dat het personeel geen mondmasker draagt bijvoorbeeld, of dat de regel rond social distancing niet wordt gerespecteerd, opteren we in de eerste plaats toch voor een waarschuwing."

Eenzelfde geluid bij de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe), waar de politie nog geen enkele pv heeft moeten opstellen sinds het begin van de versoepeling van de horecasector, op 8 juni. "We ontvangen wel meer oproepen van burgers die klagen over nachtlawaai bijvoorbeeld. Als de cafés om één uur sluiten, dan feest iedereen buiten verder," merkt Wout Monteyne, woordvoerder van de zone.

Dialoog

Ook voor de inwoners van de gemeenten Vorst, Sint-Gillis en Anderlecht, waar politiezone Zuid bevoegd is, blijkt nachtlawaai een doorn in het oog te zijn. "Naast een gebrek aan respect voor de sluitingsuren is dat het voornaamste probleem," zegt Adeline Roty, van politiezone Zuid, die duidelijk maakt dat ze ook daar inzetten op sensibilisatie. "Meteen beboeten heeft geen zin. We hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin horeca-uitbaters zich momenteel bevinden, en trachten eerst in dialoog te treden met de betrokkenen" zegt ze.

Die milde aanpak is echter van tijdelijke aard. "Naar het einde van de week toe zal er wel consequent en vooral strenger worden opgetreden, met meer repressie en dus ook meer pv's bij overtredingen," aldus Roty.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?