| Volle terrassen op het Sint-Gillisvoorplein

Terrassen lopen opnieuw vol: ‘Maar we weten niet hoe lang dat zal duren’

KVDP
© BRUZZ
11/06/2020

De klanten vinden hun weg terug naar de cafés. Op sommige plaatsen lopen de terrassen zelfs opnieuw vol. “Dat is het exit-effect, maar we weten niet hoe lang dat nog zal duren”, klinkt het bij cafébazen. “De vrees voor het virus is er nog.”

Woensdagavond op het Sint-Gillisvoorplein. De terrastafels staan op anderhalve meter van elkaar opgesteld, maar wie een plek wil, moet geduld hebben. Ook op andere plaatsen in Brussel, zoals aan het Kasteleinsplein of het Flageyplein in Elsene, lopen de terrassen opnieuw vol. Maandag, de eerste openingsdag voor de horeca, begon nochtans moeizaam, onder meer door het slechte weer. Die valse start lijkt nu helemaal achter de rug te zijn.

“We waren maandag met een kleine ploeg begonnen, want we hadden zo’n toestroom niet verwacht”, zegt Bert van Brasserie Verschueren. “Mensen hebben geld verloren tijdens de coronacrisis en de epidemie is nog niet voorbij.”

Wie de volle terrassen op de Parvis ziet, zou denken dat die vrees voor het virus verdwenen is. De cafébaas knikt. “Wie hier op café komt, is niet bang. Maar er zijn ongetwijfeld nog mensen die schrik hebben, alleen zien we die wellicht niet als ze thuisblijven. Mijn oudere klanten komen normaal tijdens het weekend. Of ik ze dit weekend terug zal zien, durf ik niet zeggen.”

'Niet alle cafégangers respecteren de regels'

Volgens cafébazin Carmen van Barvis is er wel nog een grote vrees voor het virus, en vooral voor een tweede golf. “Ik heb al klanten gehad die rechtsomkeer maakten toen ze het volle terras zagen. Dat zien sommigen niet zitten gezien de omstandigheden. De vrees voor het virus is er nog”, vertelt Carmen. “Maar soms is er ook echt geen plaats. Dit weekend verwachten we veel mensen, maar we kunnen niet aan iedereen een plek geven.”

Al bij al verloopt de heropstart vlot voor Carmen, al is ook zij niet altijd op haar gemak. “De gezondheid gaat voor op het geld en wij respecteren de regels goed, maar dat kan niet van alle cafégangers gezegd worden. Ze houden zich niet altijd aan de sociale afstand en soms wandelen ze al hoestend binnen. Ik zet dan een stap terug.”

'Exit-effect'

Dat er opnieuw veel mensen op café gaan, is volgens beide cafébazen te wijten aan l’effet déconfinement. “Plots konden we weer op café gaan en sommigen zullen die kans gegrepen hebben om zo snel mogelijk zoveel mogelijk pinten te drinken”, lacht de cafébaas op het terras van Brasserie Verschueren.

“Voor een deel compenseert dat de afwezigheid van een ander deel van het cliënteel: de buitenlandse toeristen, de ouders van Franse studenten die hun kinderen hier komen bezoeken. We zien ook meer studenten die normaal gezien al weg zouden zijn, maar door de lockdown zaten ze hier langer vast", aldus Bert nog. “De zaken lijken opnieuw op gang te komen, maar wie weet hoe lang dit zal duren”, vervolgt Carmen van café Barvis. “Misschien is dat volgende week al voorbij.”

verschueren

| Brasserie Verschueren, woensdagavond

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, café, horeca, heropstart horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni