Politie in fout bij arrestaties gele hesjes in Brussel

8 december 2018: manifestatie van gele hesjes in Brussel aan de Troontunnel 8 december 2018: manifestatie van gele hesjes in Brussel aan de Troontunnel
© PhotoNews
© PhotoNews

De politie is bij arrestaties tijdens de betogingen van de gele hesjes in Brussel in 2018 en 2019 haar boekje te buiten gegaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Comité P, meldt De Tijd.

De betogingen van de gele hesjes in Brussel in 2018 en 2019 liepen vaak uit de hand, zelfs met in brand gestoken politiecombi’s. Maar ook aan de kant van de politie verliep het zeker niet vlekkeloos, aldus het rapport van politiewaakhond Comité P.

De toezichthouder spreekt onder meer over naaktfouilleringen zonder bekende motivering. Volgens het Comité P moet de politie in haar registers en fiches van aangehouden personen een extra rubriek invoegen, die vermeldt of iemand voor zijn opsluiting in een cel naakt is gefouilleerd en welke concrete elementen zo’n fouillering rechtvaardigden. Ook de identiteit van de verantwoordelijke politieofficier moet daarbij staan.

Volgens Comité P-voorzitster Kathleen Stinckens duiken de klachten over wat zich bij de aanhoudingen van gele hesjes afspeelde, ook op over andere betogingen. "De aanleiding voor dit rapport waren de klachten van de gele hesjes, maar we hebben het opengetrokken omdat die klachten ook opduiken bij andere betogingen," klinkt het.

Maatschappelijk debat

In het nieuwe rapport doet het Comité P 18 ook aanbevelingen over hoe zulke ‘grootschalige bestuurlijke aanhoudingen’ beter kunnen verlopen in de toekomst. In het algemeen moet de politie als ze van plan is veel mensen te arresteren op voorhand voldoende maatregelen nemen om aangehouden betogers ‘correct te behandelen’, stelt het Comité P.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke roept de politie op lessen te trekken. "Het nieuwe rapport verdient een maatschappelijk debat."

"Er zijn duidelijk zaken gebeurd die niet door de beugel konden. Er lijken ook wat pesterijen bij te zitten. Dat betekent niet dat alle politiemensen zo handelen, maar het optreden van de politie blijkt niet altijd proportioneel te zijn bij zulke betogingen. Men moet dit beter organiseren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?