Politie neemt materiaal in beslag van cultuurwerkers die actievoeren aan De Munt

Sinds een week bezetten verschillende cultuurwerkers het plein aan De Munt om aandacht te vragen voor hun precaire situatie tijdens de coronacrisis. Vrijdagnamiddag nam de politie er microfoons en luidsprekers in beslag. “De politie heeft de microfoon van de stemlozen afgenomen, maar wij laten ons niet het zwijgen opleggen.”

Naar het voorbeeld van ‘Still Standing for Culture’ dat in januari op dezelfde plek aandacht eiste voor de cultuursector, voeren de cultuurwerkers sinds vorige week dagelijks acties op het Muntplein. Rond 17 uur uitten ze hun wanhoop en hun eisen via muziek, slam en sketches.

Vrijdag kon de manifestatie niet zoals andere dagen doorgaan, omdat de politie besloten had apparatuur van het collectief in beslag te nemen. De woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene legde aan RTL uit dat de politie de dagen ervoor begrip had getoond door het uitzenden van muziek toe te laten, maar dat het volume in de loop van de dagen was toegenomen en dat er te veel volk op afkwam. Daarom besloot het politiekorps om microfoons en luidsprekers in beslag te nemen.

'Aanval op vrijheid van meningsuiting'

Het collectief reageerde verontwaardigd op sociale media: “Hoe kunnen we deze confiscatie niet zien als een rechtstreekse aanval op de vrijheid van meningsuiting en van demonstratie? Hoe kan men deze inbeslagname verantwoorden, terwijl dit forum elke dag vreedzaam en met maximale eerbiediging van de gezondheidsnormen plaatsvindt?”

Ondanks de inbeslagname hebben de cultuurwerkers hun actie met behulp van een megafoon die dag verdergezet en vandaag/zaterdag hielden ze opnieuw actie op het plein.

Er werd ook een herdenking gedaan van de 19-jarige Adil, die omkwam bij een politieachtervolging. Onder andere de broer van Mehdi, die net zoals Adil werd aangereden door een politievoertuig en op 17-jarige leeftijd overleed, was aanwezig om zich uit te spreken tegen politiegeweld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?