Politie ruimt tenten minderjarige asielzoekers op aan Humanitaire Hub

SD
© BRUZZ
20/10/2022
Updated: 20/10/2022 10.27u

De politie heeft deze ochtend de kartonnen tenten opgeruimd die aan de Humanitaire Hub werden geplaatst voor asielzoekers. Dat meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en wordt bevestigd door Lorenzo Duranete Viola, coördinator van de Humanitaire Hub.

"De politie heeft de mensen wakker gemaakt en de tenten ruim voor afgesproken tijd gedemonteerd", aldus Duranete. "Wij zijn zelf rond half 9 toegekomen en toen waren ze al begonnen. Terwijl de afspraak 9 uur was met Close (Brussels burgemeester Philippe Close (PS), red.)."

De tenten werden opgeruimd en aan de kant gezet door de politie, is ook op beelden te zien.

Volgens Caritas International had de politie "beloofd de tenten niet af te breken", maar volgens persagentschap Belga had burgemeester Close wel degelijk aangekondigd dat de politie op zijn bevel de tenten zou weghalen. Dit voor de tweede dag op rij.

'Misverstand'

De onvrede over de vroege opruimactie van de politie stoelt op een misverstand, meldt Dokters van de Wereld aan Belga weten.

"Het feit dat de stad Brussel heeft toegelaten dat de mensen er de nacht konden doorbrengen, is het voornaamste", zegt Michel Genet, Directeur van Dokters van de Wereld. "Er zijn afgelopen nacht geen niet-begeleide minderjarigen bijgekomen. Dat is positief", vervolgt hij.

"Die jongeren werden weer wakker met politie voor de neus, dat is niet fijn," zegt Thomas Willekens nog, beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Oplossing in Elsene

Op de stoep voor de humanitaire hub brachten opnieuw een dertigtal jonge asielzoekers de nacht door in kartonnen tenten die de hulporganisaties voor hen hebben opgesteld. Er is wel hoop dat er donderdagavond niet opnieuw tenten opgezet moeten worden.

Voor de niet-begeleide minderjarigen is er een oplossing, want zij kunnen donderdagavond terecht in een gebouw van het Brussels gewest in Elsene waar ze met ondersteuning van Fedasil en het burgerplatform BelRefugees begeleid worden.

Donderdagmiddag sluiten verschillende humanitaire organisaties zich aan bij de staking van het personeel van Fedasil.

Beelden: via Lorenzo Duranete Viola.

David Vogel, beleidscoördinator van Artsen Zonder Grenzen over het politie-optreden.

David Vogel van Artsen Zonder Grenzen herhaalt wat ook Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen al eerder zei: "Als er vanavond geen noodoplossing gevonden wordt voor de minderjarigen, dan zullen wij opnieuw tenten moeten plaatsen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni