© POS | Verschillende activisten getuigen over aggressief gedrag van de politie.

Politie start tweede onderzoek rond gebeurtenissen Extinction Rebellion

JP
© BRUZZ
15/10/2019

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene gaat onderzoeken wat er zaterdag precies gebeurde in de garage naast haar commissariaat aan de Grote Markt. Verschillende klimaatactivisten getuigen over agressief gedrag van politieagenten aldaar. Zo zou één van de agenten de uitlaat van zijn motor vlak bij hun gezichten hebben gehouden.

Enkele agenten zouden alle deuren van de garage dicht hebben gedaan waarna één van hen op de motor ging zitten. "Een van hen kroop met een brede grijns op zijn private motor – een zwarte met rode strepen – en richtte zijn uitlaat op ons," zegt de 19-jarige student Quinten Vanagt in De Standaard. "Op 50 centimeter van onze gezichten trok hij meermaals fors op. De uitlaatgassen spoten in onze ogen en mond, het lawaai was niet te harden."

De politieagent in kwestie zou minutenlang met zijn motor rond de groep hebben gereden. Het verhaal van Vanagt wordt door vier andere aanwezigen onafhankelijk van elkaar bevestigd.

De getuigen overwegen een klacht in te dienen bij het Comité P. Ondertussen is de Brusselse politie alvast begonnen aan een eigen onderzoek naar de gebeurtenissen in de garage. Dat bevestigt eerste commissaris en woordvoerder Olivier Slosse. "Als deze verhalen kloppen, kan dat gedrag natuurlijk absoluut niet door de beugel."

Het is het tweede onderzoek dat de politie doet naar de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Eerder gaf de politie al aan onderzoek te doen naar het gebruik van pepperspray.

Afgelopen zaterdag werden meer dan vierhonderd mensen opgepakt die deel namen aan de klimaatactie van Extinction Rebellion. De organisator verzamelde al dertig getuigenissen van disproportioneel geweld door de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, extinction rebellion, klimaatactivisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie