Deelnemers aan een manifestatie in het kader van 'Housing Action Day' hebben zondag een leegstaand gebouw in de Stalingradlaan bezet. Zoals eerder in de gebouwen van het toekomstige nationaal crisiscentrum, wilden de actievoerders er asielzoekers in huisvesten die momenteel op straat slapen. De politie greep in en ontzette het gebouw. Vier mensen werden opgepakt.
Politie verhindert nieuwe bezetting aan Rouppeplein: vier mensen opgepakt
Zondag trok een manifestatie met enkele honderden deelnemers van het metrostation Graaf van Vlaanderen in Molenbeek naar het Vossenplein in de Marollen in het kader van 'Housing Action Day'. De betogers vroegen de bevriezing en omkadering van de huurprijzen, een opgedreven strijd tegen leegstand en meer sociale woningen en alternatieven voor de particuliere markt.
Toen de manifestatie in de buurt van het Rouppeplein kwam, trokken verschillende deelnemers een leegstaand gebouw in de Stalingradlaan binnen. Bedoeling was om – net als in het toekomstige nationaal crisiscentrum aan de Koning Albert II-laan in Sint-Joost – het pand te bezetten om er opvang te bieden aan asielzoekers die op straat slapen.
"Zolang mensen systematisch op straat worden gezet, zullen er nieuwe gebouwen worden geopend"
Volgens het steuncollectief voor asielzoekers, dat eerder het toekomstige nationaal crisiscentrum bezette, verbleven al sinds vrijdag enkele asielzoekers in het pand aan het Rouppeplein, maar werd dat nieuws pas tijdens de manifestatie van zondag bekendgemaakt. Op de gevel werden spandoeken opgehangen met boodschappen als "Zolang jullie muren bouwen, openen wij deuren".
De Brusselse politie gaf de actievoerders het bevel om te vertrekken, waarna volgens de actievoerders “rond 17.15 uur meer dan 60 politieagenten met geweld het gebouw binnen, ondanks het ontbreken van een ontruimingsbevel.”
De Brusselse politie heeft zondag twee personen administratief aangehouden en twee anderen gerechtelijk aangehouden.
"Toen de manifestatie was aangekomen op het Vossenplein, verlieten enkele tientallen mensen die plaats met de bedoeling terug te keren naar de Stalingradlaan,” schetst Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene, de gebeurtenissen. “Om dit te voorkomen, werden kort voor 18 uur verschillende pushbacks uitgevoerd. Er werden vier arrestaties verricht,” aldus Van de Keere.
‘Gewelddadig optreden van de politie’
Voor de betogers “bewijst deze actie dat burgemeester Philippe Close steevast kiest voor zijn illegale en onmenselijke repressieve praktijken tegenover mensen op straat.”
Met de nieuwe bezetting aan het Rouppeplein, wilden de actievoerders erop wijzen dat "hoewel er nu 70 mensen een overwinning hebben behaald met de bezetting van het nationale crisiscentrum, er nog steeds meer dan 2500 asielzoekers zonder oplossing zijn.”
“Helaas heeft de politie met geweld ingegrepen om een leeg gebouw te verdedigen. Maar zolang mensen systematisch op straat worden gezet, zullen er nieuwe gebouwen worden geopend,” laat Sacha van het steuncollectief weten. “De strijd zal doorgaan tot de Belgische regering haar eigen wetten respecteert.”
Met de campagne eist het steuncollectief een noodoplossing voor alle asielzoekers op straat, inclusief een verplicht spreidingsplan in de gemeenten of de activering van de nationale crisisfase, “Zo kan de federale overheid gebouwen en personeel vorderen om de duizenden asielzoekers zonder onderdak te huisvesten,” aldus Hanne, één van de woordvoersters van de actievoerders.
‘Housing Action Day’
De manifestatie van zondag, die tegelijk ook in Luik en Charleroi plaatsvond, kaderde meer algemeen in de oproep van de European Housing Coalition voor 'Housing Action Day'. Voor de deelnemers is wonen in fatsoenlijke huisvesting een noodzakelijke basis om een stabiel leven op te bouwen. In België hebben vandaag echter steeds meer mensen financiële problemen door zeer hoge huurprijzen en stijgende lasten.
"We zijn boos. We zitten in de problemen. Dit alles is het resultaat van politieke keuzes die vastgoedspeculatie bevordert ten koste van het recht op huisvesting", aldus Charlotte Renouprez, woordvoerder van 'Housing Action Day' in België.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Asiel en Migratie , opvang asielzoekers , housing action day