Politie verwacht tweehonderdtal betogers voor VS-ambassade

© Google
| De VS-ambassade op de Kunstlaan
Updated: 08-12-2017 - 14:11

De ambassade van de VS in Brussel waarschuwt voor een risico op "chaos en geweld", naar aanleiding van een geplande manifestatie vrijdagnamiddag voor hun deuren. Ze maant alle Amerikaanse burgers aan de locatie te mijden. Ook de Brusselse politie houdt rekening met een risico op onlusten.

De beslissing van Donald Trump om de ambassade van de VS in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Israël, lokt internationaal heel wat verontwaardiging uit. Zo ook in Brussel. De organisatie Justice sans Frontières roept sympathisanten op om vrijdagnamiddag te betogen voor de deuren van de Amerikaanse ambassade in Brussel.

'Stop de vernedering'

Doel van de betoging is het "samen veroordelen van de internationale steun voor de occupatie van Palestina, en het uitdrukken van onze solidariteit met het onderdrukte Palestijnse volk," laat Justice sans Frontières in haar algemene oproep weten. "Stop de occupatie! Stop de vernedering!", klinkt het.

De ambassade zelf waarschuwt alle Amerikaanse burgers weg te blijven tijdens de manifestatie, die om 15 uur van start zou gaan. "Zelfs kleine manifestaties kunnen chaotisch of gewelddadig worden, en kunnen snel uitdijen naar het omliggend gebied," laat ze in een communiqué weten.

Politie aanwezig

Ook de politie houdt rekening met een verhoogd risico op onlusten. Agenten zullen ter plaatse aanwezig zijn, om de situatie te monitoren en het verkeer op de kleine ring te regelen. Dat Brussel de voorbije weken meermaals het toneel werd van onlusten en zelfs rellen, zorgt ervoor dat de politie waakzaam omspringt met de betoging.

“We hopen natuurlijk dat alles vreedzaam verloopt,” zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel hoofdstad-Elsene, aan BRUZZ. “Maar we moeten realistisch zijn. Ook wij zien wat er zich momenteel in Jeruzalem afspeelt.” Volgens haar wordt er een tweehonderdtal personen verwacht.

Maandag opnieuw protest

Maandag vindt er opnieuw een betoging plaats naar aanleiding van het besluit van Trump. Dan protesteren verschillende organisaties tegen de komst van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?