Arrestatie door de politie aan de Wolvendenaalpark met de knie op de rug van de arrestant doet denken aan de arrestatie George Floyd in Minneapolis

| Arrestatie door de politie, afgelopen donderdag aan het Ukkelse Wolvendaalpark

Politie weerlegt kritiek op arrestatie in Ukkel: 'Volledig wettige techniek'

SDS
© BRUZZ
15/06/2020

Donderdag in de vooravond is een jongeman vlak bij het Ukkelse Wolvendaalpark gearresteerd terwijl hij op de grond lag. Beelden van een omstaander laten zien hoe een agent zijn knie op de rug van de arrestant zet om hem te handboeien. Een volledig wettige techniek die totaal niet vergelijkbaar is met degene die in de VS tot de dood van George Floyd leidde, reageert de zone.

Afgelopen donderdag rond 17 uur arresteerde de politie in Ukkel een man dicht bij het Wolvendaalpark voor verstoring van de openbare orde. De interventie gebeurde op vraag van buurtbewoners, die genoeg hadden van een groep jongeren die in het park en de omgeving de rust verstoren en daarbij ook de confrontatie met de politie opzoeken, schrijft La Capitale.

Toen een van de jonge mannen gearresteerd werd, filmde een omstaander het gebeuren, en zette het filmpje later online. “Kijk eens, kijk eens, hoeveel voor één iemand, met hoeveel zijn jullie wel niet? Negen (...) Allez, de knie op het hoofd, is dat een grap of zo, daarvoor betogen we, en jullie zetten een knie (...).”, becommentarieert de Franstalige man die de arrestatie filmt.

“De aangehouden man was agressief en wilde zich niet laten boeien”, reageert Philip Vanhees, woordvoerder van de politiezone Marlow waaronder Ukkel valt, bij BRUZZ. “Daarom is hij liggend gehandboeid. Op de grond zijn zijn ledematen geïmmobiliseerd, zodat hij niet kan schoppen of slaan. Dat doen we niet systematisch, alleen als het strikt noodzakelijk is. “

Schouderblad, niet wervelkolom

Drie agenten hielden de man bij de arrestatie in bedwang. Op de beelden is te zien hoe één agent duidelijk zijn knie op het schouderblad van de arrestant zet. Precies volgens het boekje, zegt Vanhees. “De techniek die gebruikt wordt is ook degene die in deze omstandigheden in de politiescholen wordt aangeleerd om het hoofd van een arrestant op de grond te houden, zodat die niet kan bijten.”

De techniek verschilt wezenlijk van de ‘nekklem’ die in de VS bij de arrestatie van George Floyd is gebruikt, en uiteindelijk tot zijn dood leidde, beklemtoont Vanhees. “Wie knielt op de wervelkolom, zoals in de VS gebeurt, kan zenuwschade veroorzaken. Arrestanten kunnen daardoor verlamd raken. Daarom is dat in België niet toegestaan. Wat wel mag is een onderbeen op het schouderblad van de gearresteerde zetten, enkel tot die handboeien om heeft. Deze hele arrestatie heeft bijvoorbeeld maar iets meer dan een minuut geduurd.“

Klacht indienen

De basis voor de controle was gewettigd en de techniek is hier goed toegepast, zegt Vanhees. "Je kunt ook duidelijk zien dat de agenten de maker van de beelden hebben laten filmen. We hebben de betrokken politieagenten wel aangeraden klacht in te dienen tegen hem. Hij heeft de beelden van de duidelijk herkenbare agenten ook gepost op een website waar opgeroepen wordt om agenten te doden. Dat zet een en ander wel in perspectief.”

De zone Marlow beschikt sinds kort over bodycams en is bezig hun personeel daarover bij te scholen, geeft La Capitale nog mee. Zo wil de zone in de toekomst kunnen tonen wat zich voor en na een dergelijke arrestatie afgespeeld heeft. Vanhees: “Mensen roepen schande over zo’n arrestatie, maar ze zien de aanloop niet van het gebeuren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving , politie , politiezone Marlow , Philip Vanhees , knie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni