Politiegebouw in Etterbeek sluit deuren na sporen van asbest

Een gebouw van de federale politie in Etterbeek, vlakbij de VUB, is maandag gesloten nadat was gebleken dat er te veel asbestdeeltjes in de lucht zitten. Een veertigtal mensen werd voor de rest van de week naar huis gestuurd, zo meldt de federale politie.

Het gaat om een gebouw dat deel uitmaakt van het complex Géruzet, waar vooral interne opleidingen plaatsvinden.

In oktober vorig jaar was er een incident met een gesmolten lamparmatuur. Op dat moment bleek dat er asbest aanwezig was in het gebouw. Dat is niet noodzakelijk een probleem, zo lang de asbestvezels "vastzitten" in het materiaal waarin ze verwerkt zijn. Er werd toen ook een luchtanalyse aangevraagd, zegt de federale politie, en daaruit bleek maandagochtend dat "de wettelijk toegelaten asbestwaarden overschreden zijn".

Naar huis gestuurd

De politie zegt meteen alle nodige maatregelen genomen te hebben. De medewerkers werden naar huis gestuurd, de opleidingen zijn opgeschort en de Regie der Gebouwen bekijkt welke dringende maatregelen mogelijk zijn. Het gezondheidsrisico voor de werknemers zou eerder klein zijn, zo zeggen artsen volgens een politiewoordvoerder.

Vakbondsman Joeri Dehaes van de christelijke vakbond ACV blijft toch met vragen achter, nadat de bonden maandag op de hoogte waren gebracht van de luchtanalyse. Zo is het niet duidelijk hoe lang er al te veel asbest in de lucht hangt in het gebouw en hoe lang er politiemensen aan zijn blootgesteld. Dat kan sinds het incident zijn, maar ook al langer of pas sinds kort.

"Groot risico"

Volgens Dehaes ligt het probleem bij de plafondtegels, die "losgebonden asbest" bevatten. "Die vormen een heel groot risico", zegt hij. "Zodra ze gemanipuleerd worden, bijvoorbeeld voor het vervangen van een lamp of bij het afstoffen, kunnen er asbestpartikels vrijkomen." De ACV'er vraagt om te beginnen meer duidelijkheid over het probleem en over de maatregelen die er genomen zullen worden. Meer algemeen vraagt hij dat er een nieuwe asbestinventaris wordt opgemaakt van alle oudere politiegebouwen, "iets wat we al sinds 2005 aankaarten".

De asbestproblematiek zal woensdag besproken worden tijdens een bijeenkomst van het hoog overlegcomité van de politie, waar alle betrokkenen samenzitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?