Brusselse GO!-scholen hoeven voorlopig niet te rekenen op asbestsubsidie

© BRUZZ
13/02/2020

Er is nog altijd giftig asbest aanwezig in het merendeel van de Brusselse GO!-scholen. In Vlaanderen krijgen die scholen extra geld van de gewestelijke afvalstoffenmaatschappij OVAM, om het asbest te verwijderen. Maar voor de Brusselse GO!-scholen is dat niet zo. Volgens het gemeenschapsonderwijs zou Leefmilieu Brussel in de bres moeten springen. Wij gingen langs bij de Unesco-campus in Koekelberg, die twee jaar geleden al asbestvrij werd.

In totaal besteedt de scholengroep gemeenschapsonderwijs Brussel zo'n 70.000 euro aan het verwijderen van asbest. De helft daarvan wordt betaald door subsidies. In Vlaanderen krijgen gemeenschapsscholen extra geld, in Brussel niet.

En dus kijkt het Vlaamse gemeenschapsonderwijs naar Brussels milieuminister Alain Maron van Ecolo. Volgens het GO! moet die via Leefmilieu Brussel extra subsidies toekennen aan scholen die met asbestproblemen kampen. Maar het ziet er niet naar uit dat die extra subsidies vanuit Brussel er komen. Leefmilieu Brussel bevestigt vandaag dat er op dit moment geen individuele subsidies worden toegekend, maar dat de administratie bezig is met het uitdenken van een globale aanpak van het probleem.

Wat betekent dat?

Maar hoe gevaarlijk is asbest nu juist? En wat betekent dat voor de Brusselse kinderen en tieners? We vroegen het aan postdoctoraal onderzoekster Laura Van den Borre van de Vrije Universiteit Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Koekelberg , Stedenbouw , gemeenschapsonderwijs , asbest , Alain Maron , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni