Koning Filip voor het Koninklijk Paleis aan het Warandepark

| Koning Filip voor het Koninklijk Paleis aan het Warandepark.

Maandag ging in Brussel de EU-Celac-top van start: een bijeenkomst van de Europese Unie en 33 soevereine staten uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Daarmee draait niet alleen de Europese Wijk overuren, maar loopt ook de agenda van koning Filip aardig vol.

Gisteren ontving koning Filip de Braziliaanse president Lula Da Silva, vandaag kwamen zowel Santiago Lasso, president van Ecuador, als Gabriel Boric, president van Chili, op de koffie. Zo’n Europese top wordt door de koning wel vaker aangegrepen voor een onderhoud met andere staatshoofden, zegt Lore Vandoorne, woordvoerster van het Koninklijk Paleis.

“Toen de Oekraïense president Zelensky in februari in België was voor een EU-top, is hij ook langsgekomen op het paleis. Brussel is het centrum van zowat alle Europese zaken. Als er zulke tops zijn, kan dat voor de koning dus een gelegenheid zijn voor een ontmoeting met andere staatshoofden. Ook tijdens de EU-AU top, waarbij heel wat Afrikaanse landen aanwezig waren, hebben we op die agenda ingepikt om met staatshoofden van gedachten te wisselen.”

Het verloop van zo’n audiëntie ziet er telkens vrij gelijkaardig uit, vertelt Vandoorne. Het staatshoofd komt aan en wordt onthaald door de koning, waarna er doorgaans een officiële foto wordt gemaakt door de pers of het paleis. Daarna neemt het gezelschap plaats in het bureau van Koning Filip en volgt er een gesprek van ongeveer een uur, vooraleer het staatshoofd opnieuw vertrekt.

Wat wordt er besproken?

Op de vraag wat er tijdens die audiënties precies besproken wordt, moet de woordvoerster ons het antwoord schuldig blijven omdat de gesprekken confidentieel zijn. “Maar het is een moment om de bilaterale relaties tussen beide landen te bespreken en in de kijker te zetten”, aldus Vandoorne. “Bepaalde onderwerpen die voor beide landen of op Europees niveau relevant zijn, kunnen aan bod komen. Brussel is een diplomatieke draaischijf. Wij en de bezoekende landen grijpen dat aan."

De agendapunten van de audiënties worden bepaald in samenspraak met zowel het bezoekend land, als met de diplomatiek adviseur, de kabinetschef en eventueel de economisch adviseur. “De koning kan daar vast en zeker zijn interessepunten aan toevoegen of bepaalde zaken naar voren schuiven, maar in se gebeurt alles in samenspraak. De diplomatiek en economisch adviseur werken ook nauw samen met buitenlandse zaken, die belangrijke agendapunten voor ons land naar voren schuiven en benoemen welke standpunten ons land inneemt over bepaalde onderwerpen."

Koningin Mathilde is doorgaans niet aanwezig bij de audiënties. “Maar vorige week was de secretaris-generaal van de VN op bezoek in het paleis en toen was zij er wel bij, vanuit haar rol als SDG-advocate. Op dat moment spreekt ze dus vanuit haar VN-rol als pleitbezorgster voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, en is het logisch dat ze deelneemt aan het gesprek. Maar audiënties zijn een verantwoordelijkheid van de koning, daar is de koningin dus niet bij aanwezig.”

De president van Ecuador werd dinsdagvoormiddag in audiëntie ontvangen op het Koninklijk paleis in Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Koning Filip

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni