23 maart 2020: invoering treindienst van nationaal belang tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2.
© PhotoNews

Politieoptreden rond coronaregels begint te irriteren: ‘Wees gewoon duidelijk’

HD
© BRUZZ
29/03/2020

De onduidelijkheid rond de coronamaatregelen beginnen de BRUZZ-lezers parten te spelen. Na een eerste getuigenis afgelopen maandag, waarbij iemand terug naar huis werd gestuurd omdat ze in het centrum wou wandelen, beginnen de eerste klachten over onrechtmatige boetes binnen te komen: “Ik ben niet tegen de regels, maar het moet wel eenduidig zijn”

Mag je wel gaan wandelen en hoever?

De coronamaatregelen zijn beschikbaar op de website info-coronavirus.be, daar staat te lezen:

Verplaatsingen zijn enkel toegelaten in het geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen, zoals bijvoorbeeld:

• Woon- werkverkeer;

• Absoluut noodzakelijke verplaatsingen (doktersbezoek, aankopen van etenswaren, verplaatsingen naar de post, bank, apotheker, tankstation of bijstand aan hulpbehoevenden, daklozen, verplaatsingen van ouders naar de opvang van hun kinderen, etc.);

Fysieke activiteiten in openlucht, met respect voor de sociale afstand, fietsen en joggen zijn toegestaan. Verplaatsingen met de auto voor recreatie zijn niet toegestaan.

Wandelen is dus toegestaan, zolang de regels van sociaal afstand nemen in acht worden genomen, je niet gaat neerzitten op bankjes of in parken en je enkel met jouw gezin of één vriend(in) op stap bent. Kortom, kan je het te voet of met de fiets doen van thuis uit, mag je zover gaan als je wil.

“Ik woon in Molenbeek, en wou eens naar een vriend gaan zwaaien die aan het Rouppeplein woont. Dat is een wandeling van 3 kilometer heen en 3 kilometer terug. Op een straat van zijn deur werd ik teruggestuurd, mét een boete,” aldus een BRUZZ-lezer.

Hij is niet de eerste voor wie de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene ietwat streng uit de hoek kwam. Afgelopen maandag getuigde Bruzz-medewerkster Ineke Le Compte dat ook zij het centrum uit werd gestuurd. Al kwam ze er nog zonder boete vanaf.

Het kabinet Vervoort maakte daarop duidelijk dat het oversteken van gemeentegrenzen helemaal niet verboden was: “Brusselaars die in dichtbevolkte gebieden leven waar weinig groen is, mogen wel degelijk een frisse neus halen in groene zones of parken in een andere gemeente”.

Geen afstandscriteria

Het crisiscentrum bevestigt dat wandelen verre van verboden is. “Er is ook geen afstand bepaald, zoals in Frankrijk waar je niet verder dan een straal van 1 kilometer rond jouw huis mag gaan. In de situatie die hier geschetst wordt is er geen basis voor een boete voor een overtreding van de coronamaatregelen.”

“Ik ben niet tegen de maatregelen, die mogen voor mijn part zelfs strenger. Maar het moet wel uniform en duidelijk blijven,” aldus de beboete lezer, “ofwel maak je uniforme regels voor heel Brussel, ofwel beboet je niet op basis van afstand”.

Maar ‘blijf in uw buurt’ en ‘gebruik uw gezond verstand’, de credo’s van het crisiscentrum en de Nationale Veiligheidsraad, zijn voor dichtbevolkte steden zoals Brussel blijkbaar nog steeds moeilijk te bepalen. Bij het crisiscentrum geven ze aan dat de Nationale Veiligheidsraad verantwoordelijk is voor eventuele bijkomende regels. Ook bij het kabinet Vervoort wijzen ze naar de federale regels: “Het federale niveau heeft geen kilometersbeperking opgelegd, het Gewestelijke niveau kan niet zomaar eigen regels maken,” aldus Zeynep Balci, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort.

Niet met de auto

Nog andere lezers deden hun beklag bij de redactie over boetes die werden uitgeschreven bij geparkeerde auto’s aan de grens van het Ter Kamerenbos in Watermaal-Bosvoorde. Dat terwijl er niemand bij de auto’s in kwestie aanwezig was.

De woordvoerder van de politiezone was niet bereikbaar voor commentaar maar bij het crisiscentrum konden ze wel wat licht op de situatie werpen: “Verplaatsingen met de auto of openbaar vervoer om ergens te gaan wandelen of samen te komen veroorzaken te grote concentraties mensen. Deze zijn wel verboden”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Samenleving, coronamaatregelen, wandelen, politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene, Rudi Vervoort, nationale veiligheidsraad, Crisiscentrum, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni