De bestuurder van de politiewagen die de 17-jarige Mehdi Bouda vorige zomer aanreed ter hoogte van het Centraal Station, reed 98 kilometer per uur en de politiewagen had geen sirene aanstaan. Dat blijkt uit het gerechtelijk onderzoek, vernam onze redactie. Mehdi, die zelf wegvluchtte van een politiecontrole, overleefde de klap niet.
Politiewagen die Mehdi (17) dodelijk aanreed had geen sirene op
Mehdi Bouda zou woensdag 18 jaar zijn geworden, als het noodlot niet had toegeslagen in augustus 2019. Mehdi zou op de loop zijn gegaan bij een drugscontrole aan de Kunstberg waar hij zat met vrienden van zijn school. Bij het oversteken aan de Ravensteingalerij werd Mehdi aangereden door een politiewagen die op weg was naar een andere interventie. Hij overleefde het ongeval niet. Er werden geen drugs gevonden op zijn lichaam, wordt ons door een bron dicht bij het onderzoek bevestigd.
Vrijwel onmiddellijk werden er, onder meer door een ooggetuige, vragen gesteld over de de snelheid van de politiewagen en of die een sirene had aanstaan. Het gerechtelijke onderzoek is nog niet afgerond, maar uit het voorlopige onderzoek blijkt wel al dat de sirene niet aanstond en de politiewagen met een zeer hoge snelheid reed. De zwaailichten stonden wel aan. Ook dat wordt ons bevestigd door een betrouwbare gerechtelijke bron.
Container blokkeerde zicht
Ter hoogte van het ongeluk stond een container waardoor Mehdi de politiewagen niet kon zien aankomen, of omgekeerd. Het is aan de rechtbank om te bepalen of er sprake is van nalatigheid van de bestuurder van de politiewagen en of een loeiende sirene of lagere snelheid de dood van Mehdi had kunnen voorkomen. Maar om wettelijk als een prioritair voertuig te worden beschouwd dat op weg is naar een dringende interventie, moeten in principe zowel de sirene als de zwaailichten opstaan.
Noch het parket, noch de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene wensen te reageren op de bevindingen, omdat het onderzoek officieel nog niet is afgesloten. Het parket kon wel bevestigen dat er een onderzoeksrechter is aangesteld, dat de onderzoeksopdrachten aan het Comité P werden toevertrouwd en er vooralsnog niemand in verdenking is gesteld door de onderzoeksrechter. "Het onderzoek is dus door neutrale personen uitgevoerd," aldus Stéphanie Lagasse, woordvoerster van het Brusselse parket.
'Onmenselijke behandeling'
Ook Ayoub Bouda, de broer van de overleden Mehdi, is intussen op de hoogte van de inhoud van het onderzoek. “Wat mij nog het meeste kwetst, is hoe onmenselijk wij zijn behandeld na het ongeval. Niemand is ons komen uitleggen wat er is gebeurd of zich komen excuseren voor het ongeval. Integendeel, we moesten zelf een advocaat onder de arm nemen om inzage te krijgen in het onderzoek,” aldus Ayoub Bouda.
“Bovendien heeft de politie 11 uur gewacht om ons op de hoogte te brengen van het overlijden van mijn broer, zelfs de media was toen al op de hoogte. Ondertussen zijn de agenten achter het stuur terug aan het werk, maar hebben wij nooit meer iets gehoord van noch de politie, noch de burgemeester. Het had allemaal niet zover moeten komen.”
Ook Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad, zegt geen commentaar te kunnen geven zolang het onderzoek loopt, "maar natuurlijk is elke jongere die sterft een tragedie," aldus zijn woordvoerster Maïté Van Rampelbergh.
Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Samenleving , Mehdi Bouda , Ayoub Bouda , brusselse parket , politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.