Politiezone 5344: Evere, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node.

Politiezone Brussel-Noord dient klacht in tegen onbekenden wegens laster en smaad

© Belga - BRUZZ
22/12/2020

De politieraad van de zone Brussel-Noord heeft ingestemd met het initiatief waarbij de politiezone zich burgerlijke partij kan stellen in het kader van een klacht die ze zal indienen bij de onderzoeksrechter. Het betreft een klacht tegen onbekenden wegens laster en smaad. Volgens korpschef Frédéric Dauphin zijn er aanwijzingen dat één of meerdere politieagenten een lastercampagne tegen de zone startten.

De klacht werd nog niet ingediend omdat het advocatenkantoor nog bezig is met de afwerking van de laatste elementen, zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van politiezone Brussel-Noord, aan persagentschap Belga. "Maar ze zal ingediend worden van zodra dat werk rond is."

Lasterlijke commentaren over de politiezone zouden tot negatieve artikels op de website van de RTBF en La Capitale geleid hebben, klinkt het. RTBF berichtte eerder over mogelijke verduistering van overheidsmiddelen en pestmaatregelen genomen door de korpsleiding.

Volgens de Franstalige openbare omroep wordt binnen de politiezone geklaagd over pesterijen door hoofdcommissaris Frédéric Dauphin. De man zou te pas en te onpas personeel van dienst laten veranderen. Volgens de zone zelf gebeurde dat sinds Dauphins aantreden 35 keer op een personeelsbestand van 1.000 werknemers.

Daarnaast berichtte de omroep ook dat er in het kader van een samenwerkingsproject met de politie in Senegal overdreven hoge kosten zouden gemaakt zijn door Benoît Blanpain, een commissaris van de zone.

Onderzoeksrechter

De RTBF liet maandag weten dat het arbeidsauditoraat op eigen initiatief een onderzoek is gestart na de beschuldigingen van intimidatie. Ook het Comité P is al een administratief onderzoek gestart op vraag van een personeelslid.

De korpschef vraagt nu voor de aanstelling van een onderzoeksrechter. “Ik heb weet van zaken die me doen vermoeden dat er een lastercampagne werd gestart door enkele politieagenten,” zei Dauphin tijdens de politieraad. “Maar ik kan niet méér vertellen om het onderzoek waarnaar ik vraag, niet te schaden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Evere , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Justitie , Politiezone Noord , Frédéric Dauphin , audrey dereymaeker

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni