Populariteit stadscentrum in de lift: anderhalf miljoen bezoekers per maand

De voetgangerszone van Stad Brussel.

Het centrum van Brussel heeft sinds april dit jaar anderhalf miljoen bezoekers per maand getrokken. De populariteit van de voetgangerszone is echter nog niet teruggekeerd tot het pre-covid niveau. Zo blijkt uit cijfers van Hub.brussels waarover de krant Le Soir bericht.

De Brusselse schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) heeft afgelopen weken en maanden verregaande tellingen verricht om de bezoekersaantallen in en rond de voetgangerszone te kunnen inschatten.

De techniek is gebaseerd op gegevens van wifi-sensoren die gebruikmaken van signalen die door smartphones van voorbijgangers worden uitgezonden. De resultaten van de tellingen betreffen de Sint-Katelijnewijk, de wijk rond Beurs en het De Brouckèreplein.

Evenveel als Winterpret

Daaruit blijkt dat, sinds april dit jaar, maandelijks zo'n anderhalf miljoen bezoekers het stadscentrum hebben bezocht. Dat is bijna evenveel als in december vorig jaar (1,6 miljoen bezoekers, red.), de maand waarin ook Winterpret wordt gehouden. Een kleine kanttekening hierbij is echter wel dat de horeca in die periode nog was onderworpen aan strengere gezondheidsmaatregelen. "Toch is de waarneming dat het stadscentrum duidelijk herleeft," aldus Fabian Maingain in Le Soir.

De statistieken houden vooral het aantal bezoekers van het stadscentrum bij, en focussen dus minder op bewoners, werknemers of voorbijgangers. Mensen die slechts dertig minuten in de voetgangerszone vertoeven, worden bijvoorbeeld niet meegeteld. De cijfers bevestigen eveneens de terugkeer van buitenlandse toeristen: in januari van dit jaar waren dat er 263.199. Vijf maanden later is dat aantal meer dan verdubbeld (569.703).

Zuidfoor en bloementapijt

De anderhalf miljoen bezoekers in mei zijn als volgt verdeeld: 615.328 Brusselaars, 410.873 Belgen en 569.703 toeristen. "Dit is ook het resultaat van evenementen als de Pride en het Brussels Jazz Weekend," weet de Brusselse schepen.

"We hebben een evenementen- en culturele sector die een ongekend jaar tegemoet gaat. Onlangs was er nog de Ommegang en binnenkort hebben we evenementen als de Zuidfoor en het bloementapijt," verheugt Maingain zich.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?