| Een eerdere bijeenkomst van de W100 in 2019. De 100 portretten zijn deze keer hoofdzakelijk van andere vrouwen.

Portretten van 100 leading ladies sieren de Beurs

KH
© BRUZZ
22/06/2021

Vrouwencollectief W100 onthult zondag 100 portretten van vrouwen die een belangrijke rol speelden tijdens de Covidepidemie. De foto’s zullen de omheining rond het Beursgebouw sieren.

Met de tentoonstelling wil de W100 het leiderschap van diverse vrouwen tijdens de Covidcrisis in de schijnwerpers zetten. Het collectief herinnert er tegelijk aan dat de pandemie een periode was die vrouwen erg hard heeft getroffen.

“Hoewel vrouwen tijdens deze crisis in de frontlinie hebben gestaan, zijn zij ook bijzonder getroffen door het verlies van banen, de overbelasting met huishoudelijke taken en sommigen hebben zelfs te maken gehad met huiselijk geweld,” laat de W100 weten. “Tijdens de lockdown werden vrouwen verder naar de privésfeer verbannen.”

De foto’s zijn van de hand van Karema Menassar, die de 100 portretten realiseerde op 10 dagen tijd. De expo borduurt verder op een campagne uit 2020 op sociale media, rond de schaduwheldinnen van de Covidcrisis.

Meer dan foto's

De vrouwen op de foto's zijn soms bekendere namen, zoals VUB-rector Caroline Pauwels, de topvrouw van de Koning Boudewijnstichting Françoise Pissart of de Brusselse presentatrice Annabelle van Nieuwenhuyse. Vaker zijn het echter net minder bekende figuren zoals een straatverpleegster die met daklozen werkt, de voortrekster van een feministisch collectief of een Brusselse youtubeuse.

Ook de acht initiatiefneemster van de W100, waaronder Foyerdirectrice Loredana Marchi en politicologe Fatima Zibouh, bevinden zich onder de geportretteerden.

Naast de foto’s is er ook een activiteitenprogramma rond de expo. Zo vindt zaterdag een feministische dekolonisatiewandeling plaats en is er diezelfde dag ook een demonstratie zelfverdediging.

Women100 (W100) is een platform van vrouwen uit de vier hoeken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die banden willen smeden en de stemmen en acties van de Brusselse vrouwen willen versterken.

De foto-expo in open lucht is momenteel in opbouw en wordt vrijdagavond om 18 uur ingehuldigd. De foto’s blijven er te bewonderen tot eind augustus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni