Nadine Plateau, feministe

| Nadine Plateau, feministe.

Kort gesprek

Feministe Nadine Plateau: ‘Verban seksistische reclame uit het Brussels straatbeeld’

Jasmijn Post
© BRUZZ
27/06/2023

De Brusselse regering maakt haar beloftes niet waar om de openbare ruimte veiliger te maken voor vrouwen. Dat zegt feministe Nadine Plateau.

Met het platform W100 organiseerde u vorige week een actie voor meer veiligheid voor vrouwen in de publieke ruimte. Waarom dit thema?
Nadine Plateau: Veiligheid gaat heel breed: van de toegankelijkheid van parken en metrostations voor moeders met een kinderwagen tot de impact van straatverlichting op de veiligheid in de avonduren. Ook seksistische reclame uit het straatbeeld weren, valt onder die noemer. Een vereniging zoals Garance, die deel uitmaakt van het platform W100, organiseert regelmatig wandelingen om te laten zien wat allemaal beter kan in Brussel. Echt een aanrader.

"Misschien moeten de vrouwen in Brussel maar eens vuilnisbakken in brand steken. Misschien helpt dat om gehoord te worden"

Nadine Plateaun feministe

U zet zich al decennia in voor de feministische beweging, onder meer als oprichtster van het ‘Maison des Femmes’. Is de veiligheid voor vrouwen verbeterd, de afgelopen decennia?
Plateau: Er is enorm veel werk verricht. De manier waarop de samenleving als geheel praat over vrouwen is erg veranderd. Op praktisch vlak gaat het veel te langzaam. Neem bijvoorbeeld de ordonnantie die straatintimidatie moet tegengaan. Die werd heel snel aangenomen na de release van de documentaire Femme de la rue van Sofie Peeters. Daarna viel het stil. De uitvoering laat op zich wachten, deels omdat de beleidmakers te weinig nadachten over de concrete aanpak. Er zijn – zo luidt het excuus – urgentere thema’s. Kan best, maar misschien moeten de vrouwen in Brussel maar eens vuilnisbakken in brand steken. Misschien helpt dat om gehoord te worden.

Nadine Plateau, feministe

| Nadine Plateau: "De ordonnantie die straatintimidatie moet tegengaan werd heel snel aangenomen na de release van de documentaire Femme de la rue van Sofie Peeters. Daarna viel het stil."

Waar hopen jullie op bij de volgende verkiezingen?
Plateau: Op meer bewustzijn rond het onderwerp. Op meer beleidmakers die vrouwen raadplegen vanaf de eerste fase van een nieuw project in de openbare ruimte. Er zijn vandaag ook al consultaties, maar niet systematisch, terwijl daarin wel voorzien wordt in de regelgeving rond gendermainstreaming. En ook op meer aandacht voor de noden van verschillende groepen vrouwen: vrouwen met een migratieachtergrond, vrouwen met een handicap, alleenstaande moeders ... Die voelen zich niet altijd vertegenwoordigd in het maatschappelijke en politieke debat, noch in de publieke ruimte. Pak dat aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nadine Plateau , feminisme , gendergelijkheid , Maison des Femmes , W100

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni