Priesters naar Raad van State om kerstvieringen te redden

© PhotoNews
Updated: 22-12-2020 - 18:50

Een groep katholieke priesters is opnieuw naar de Raad van State gestapt tegen de beperkingen op misvieringen, in de hoop dat ze deze week op Kerstmis toch volwaardig de mis zullen kunnen opdragen. Hun verzoek werd echter afgewezen.

Eén van de priesters is Marc Leroy, de pastoor van de basiliek van Koekelberg. "In mijn kerk, de grootste van het land met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, mogen maar 15 mensen binnen. Normaal gezien zijn er ­ 700 gelovigen. (...) Ik denk dat politici niet goed weten wat er nu aan het gebeuren is. Vorige week is een meisje van 16 jaar dat naar de mis kwam, uit het leven gestapt. Ze was niet de eerste."

De Raad van State floot eerder deze maand de regering al terug, die omwille van de coronapandemie alle collectieve erediensten verboden had. Als reactie liet de regering toe dat tot 15 mensen een misviering mogen bijwonen.

Priesters vangen bot

Toch vangen de priesters deze keer wel bot. De Raad van State heeft dinsdag de vraag verworpen om meer mensen toe te laten bij misvieringen. De Raad stelt onder meer vast dat "voldoende aannemelijk is gemaakt dat de aangevochten beperking noodzakelijk is ter bescherming van de volksgezondheid in het kader van de coronapandemie".

De Raad van State is ook van oordeel dat "de reling niet strijdig is met onder meer de godsdienstvrijheid, met het gelijkheidsbeginsel en het proportionaliteitsbeginsel", luidt het op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?