Nationaal Gedenkteken van Joodse Martelaren.

Prinses Astrid woont herdenking aan Joods Monument in Anderlecht bij

© Belga
19/04/2023

Dinsdagavond heeft het Joods Monument in Brussel prinses Astrid voor de Yom HaShoah verwelkomd. De plechtigheid stond in het teken van de opstand in het Getto van Warschau en van het stoppen van het 20e treinkonvooi naar Auschwitz, dat vanuit Mechelen over Drancy naar Auschwitz trok in april 1943.

De plechtigheid werd niet enkel bijgewoond door prinses Astrid, ook burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) en tal van joodse overlevenden woonden de ceremonie bij. De plechtigheid werd georganiseerd door het Belgische comité van de Yom HaShoah. "Het is een eer voor mij als burgemeester om hier aanwezig te zijn voor diegenen die tot op vandaag strijden dat deze herinnering levend blijft. Ik wil het Belgische comité van de Yom HaShoah bedanken om deze plechtigheid te organiseren", aldus Cumps.

Na de toespraak van Cumps werd er tijd gemaakt voor geschreven en gesproken getuigenissen. Onder anderen Yehuda Guttmann en Isy Sznajer, beiden overlevenden uit het Getto van Warschau, getuigden over het leed dat ze daar hebben meegemaakt. "Alle niet-joden moesten verdwijnen uit onze buurt in Warschau. Er werd een muur opgetrokken rond de buurt en de mensen stierven van de honger. Treinen vertrokken vol, kwamen leeg terug en vertrokken weer richting Auschwitz", getuigde Sznajer.

In april 1943 vertrok het twintigste treinkonvooi van Mechelen naar Auschwitz. Drie jonge Belgische mannen hebben de trein toen gedwongen te stoppen, waardoor heel wat Joden wisten te ontsnappen. Ook deze gebeurtenis werd herdacht middels getuigenissen.

De plechtigheid werd voorzien van passende muziek, afgewisseld met een minuut stilte om alle joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te eren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni