'Prioriteit nieuwe staatssecretaris moet gelijke behandeling alle vluchtelingen zijn'

© KVDP/BRUZZ
| 'Alle vluchtelingen zijn welkom'

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole De Moor, staat voor "honderd cruciale dagen". Dat zeggen althans de organisaties 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL (de opvolger van het vroegere minderhedenforum). Ze roepen De Moor op om te beginnen met een gelijke behandeling van alle vluchtelingen.

"We behandelen niet alle mensen op de vlucht gelijk, maakt u daar uw eerste agendapunt van?," zo luidt de oproep die dinsdag werd gelanceerd via onder andere sociale media. Want Oekraïense vluchtelingen krijgen meteen het statuut van tijdelijke bescherming, opvang en begeleiding, terwijl vluchtelingen uit andere landen soms op straat belanden omdat er niet genoeg opvangplaatsen zijn. Dat was vorige week het geval voor meer dan tweehonderd mensen, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

"Een flagrante ongelijkheid in behandeling", klinkt het bij LEVL-directeur Kathleen Van Den Daele. "Alle mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, ongeacht hun herkomst, hebben nood aan een veilige thuis."

Pushbacks

"De weg naar een veilige thuis ligt voor niet-Oekraïense vluchtelingen bezaaid met obstakels," voegt 11.11.11-directeur Els Hertogen toe. "We onthalen Syriërs op de vlucht bijvoorbeeld niet met dekens en ondersteuning, maar met gewelddadige pushbacks aan de Europese buitengrenzen."

De middenveldorganisaties vragen de nieuwe staatssecretaris om bijvoorbeeld de opvangplaatsen die werden geopend voor Oekraïners maar vandaag niet worden gebruikt, te activeren.

Behalve de opvangcrisis moet De Moor volgens de organisaties ook de hervestigingsprogramma's aanpakken. Ze hopen dat de staatssecretaris na haar eerste honderd dagen "een solidair asiel- en migratiebeleid" zal voorstellen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?