Pro-vaccinatie posterboy geeft speech in Brussel

© Daniel Paquet

Ethan Lindenberger is nog maar 18 jaar oud maar mocht al het podium beklimmen bij TED en werd door het magazine Time naar voren geschoven als een van de tien ‘Next Generation Leaders’. Donderdag mag hij in Brussel komen speechen tijdens de Wereldwijde Vaccinatietop van de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lindenberger schoot nog maar een klein jaar geleden van een gewone tiener naar internationaal gezicht van de pro-vaccinatie beweging. De jongeman was door zijn ouders nooit gevaccineerd en begon zich daar vragen bij te stellen. Een onschuldige post op Reddit over waar hij zich alsnog kon laten vaccineren ging als een lopend vuurtje de VS en de wereld rond. Lindenberger stelde het studeren een jaartje uit en ging de schop op om te pleiten voor vaccinaties.

In dat kleine jaar heeft Lindenberger veel succes gehad, zo mocht hij getuigen voor de Amerikaanse senaat, maar werd hij ook al bedreigd en aangevallen. “Twee dagen voor de getuigenis nam ik de lift in een overheidsgebouw. Vier vrouwen stapten mee in. Ineens duwden ze een camera in mijn gezicht, begonnen me uit te schelden, zeiden dat ze me haatten en dat ik dood moest,” vertelt Ethan aan Het Laatste Nieuws, “ik leek wel in een film beland te zijn.”

Vaccinatietop

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben Lindenberger gevraagd om te komen spreken ter gelegenheid van de Wereldwijde Vaccinatietop. Daar zullen internationale leiders samenkomen om te onderzoeken hoe ze de vaccinatiegraad kunnen verbeteren.

Volgens recente cijfers is het niet goed gesteld met het vertrouwen in vaccinaties in Europa. Bijna de helft van Europeanen denkt dat vaccins vaak ernstige bijwerking kunnen hebben en 38 procent is ervan overtuigd dat vaccins de ziekten waartegen zij beschermen kunnen veroorzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?