Prostitutiezone verhit gemoederen in Sint-Joost

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
12/01/2015

Volgens de Ecolo-Groen oppositie is de gemeente Sint-Joost van plan om 50 woningen in de Noordwijk te onteigenen en af te breken. Die zouden plaats maken voor Pink Square, de hergroepering van alle prostitutievitrines rond een groot binnenplein. Het kabinet van burgemeester Emir Kir (PS) weigert alle commentaar.

Komt er in Sint-Joost een project in de trant van Villa Tinto in Antwerpen? Alleen burgemeester Emir Kir lijkt daar het antwoord op te hebben, maar hij zwijgt voorlopig in alle talen. Zowel ten aanzien van de oppositie, als ten aanzien van de pers.

Tijdens de jongste zitting eind december keurde de gemeenteraad de opdracht goed voor een haalbaarheidsstudie over “de hergroepering van de carrés”, uit te voeren door het studiebureau Agora.

In een voorstudie, die niet openbaar is gemaakt, heeft het studiebureau Agora een zogenaamde prioritaire interventiezone afgebakend, waarbinnen de carrés worden gehergroepeerd. Die zone bestaat uit het woonblok tussen de Weidestraat, de Rivierstraat, de Plantenstraat en de Linnéstraat. Op het plannetje (zie afbeelding) van het studiebureau Agora ziet men één groot gebouw met een binnenplein, dat luistert naar de naam Pink Square. Geen halfnaakte vrouwen meer aan de straatkant, waar sommigen aanstoot aan nemen. Ze worden voortaan onttrokken aan het oog van de voorbijgangers.

'Onteigening en afbraak'
“Als de gemeente dit plan wil uitvoeren, dan kan ze dat maar op één manier: door de onteigening en afbraak van de 50 woningen in die vier straten.” Dat zeggen Ecolo’er Ahmed Mouhssin en Frederic Roekens (Groen) aan brusselnieuws.be.

“We hebben niets tegen een reflectie over de renovatie van de wijk, maar zo’n faraonisch project is voor Sint-Joost onbetaalbaar”, aldus Mouhssin. "Een snelle en voorzichtige optelsom leert dat zo’n operatie makkelijk 30 tot 40 miljoen euro kost. De gemeente wil dit laten financieren via een wijkcontract. Maar het zou me verwonderen dat het Gewest geld veil heeft voor de bouw van een Eros center”, vult Roekens aan. “Een wijkcontract is gemiddeld goed voor een financiële injectie van 10 miljoen euro. Dus zelfs als men al het geld van het wijkcontract in één project stopt, komt men er niet.”

“Er is absoluut geen sprake van onteigening en afbraak van 50 woningen”, ontkent atelierdirecteur Serge Peeters van Agora formeel aan brusselnieuws.be. En voorts: “Pink Square is ook nog maar een werknaam.”

Wat het project dan wel inhoudt, dat wil Peeters niet kwijt. “Dat zal de studie moeten uitwijzen.”

No comment
Idem dito bij de woordvoerster van Kir. “Eerst moet de studie rond zijn. Pas dan gaan we communiceren, zowel naar de buurtbewoners, de prostituees, de verenigingen als de pers.”

Burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) van Schaarbeek had nochtans zondagavond zijn beklag gedaan op Télé Bruxelles over het feit dat de gemeente Sint-Joost hem niet op de hoogte had gebracht van dit dossier. De twee gemeenten werken in principe samen bij de aanpak van prostitutieoverlast. In het verleden was Sint-Joost tegen een gelijkaardig project gekant van de gemeente Schaarbeek. “We begrijpen niets van deze koerswijziging”, zegt Mouhssin.

Ecolo-Groen Sint-Joost vraagt een snelle verbetering van de leefbaarheid van de wijk. Dat moet via het opstellen van een mobiliteitsplan en via een grootschalig renovatieplan met steunmaatregelen voor de huiseigenaars.

Voorts moet er voor de groenen een lik op stuk beleid komen rond de geluidsoverlast, sluikstorten en wildplassen. En last but not least: structureel overleg met de buurtbewoners en regelmatig overleg met de buurgemeenten Schaarbeek en Brussel-stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni