Protest tegen extreemrechts: 'Solidariteit in plaats van haat'

KVDP
© BRUZZ
03/10/2020

Een week nadat Vlaams Belang duizenden leden en sympathisanten naar Parking C heeft gelokt, zijn zo’n 200 mensen samengekomen aan het Centraal Station om te protesteren tegen extreemrechts. "De solidariteit moet de haat vervangen."

De statische betoging voor het Centraal Station werd georganiseerd omdat in Griekenland het proces tegen de extreemrechtse partij Gouden Dageraad tot een einde komt. Een uitspraak in dat proces wordt verwacht op 7 oktober. “Dat proces duurt al 5,5 jaar en draait om de kwestie of de Gouden Dageraad een criminele organisatie is”, legt Eva Betavatzi van de organisatie Solidaire Grieken van België uit.

Maar het protest zaterdagmiddag is ook gericht tegen extreemrechts in België. “We weten dat Vlaams Belang officiële ontmoetingen heeft gehad met Gouden Dageraad, ook al ontkent Vlaams Belang dat er officiële banden met die partij zijn”, gaat Betavatzi verder.

'Racisme is misdrijf'

De betogers verwijzen naar de bijeenkomst van Vlaams Belang op Parking C vorige week. “Er waren toen naar verluidt 10.000 betogers, maar ook aan Franstalige kant zien we steeds meer racisme”, zegt Axel Farkas, een van de aanwezige betogers. “Internationale solidariteit is goed, maar we moeten ook in België strijden tegen extreemrechts gedachtegoed.”

Onder de 200 betogers zijn er heel wat leden van de socialistische vakbond. Ook de nieuwe voorzitter van het ABVV Thierry Bodson is erbij. Volgens hem had de overheid de bijeenkomst van Vlaams Belang moeten verbieden. “Racisme is niet gewoon een manier van denken, maar een misdrijf. Als een partij racisme verspreidt, mogen we niet toelaten dat zo’n partij betoogt”, aldus Bodson.

“We mogen partijen als Vlaams Belang geen ruimte geven in de openbare ruimte, maar ook niet in de media”, vindt Betavatzi. “Solidariteit moet de haat vervangen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , extreemrechts , betoging , Anti-fascistische betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni