Protestactie aan Europees Parlement met honderden aanwezigen tegen geweld in Colombia

© Intal

Zowat 600 aanwezigen hebben donderdagavond verzamelen geblazen aan het Europees Parlement in Brussel tegen de 'onderdrukking van de sociale beweging' in Colombia. Bij protesten tegen een omstreden belastinghervorming van de Colombiaanse regering zijn de voorbije dagen volgens voorlopige gegevens al 24 doden gevallen.

Een 600-tal mensen daagden volgens de tellingen van politie en organisatie vanaf 17.30 uur op aan het Luxemburgplein. Een dertigtal onder hen beklom het standbeeld op het plein en stak rookbommen af. Volgens woordvoerster Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene waren er voor het overige geen incidenten.

Er zijn ook spandoeken met boodschappen als "SOS Colombia". De aanwezigen zongen daarbij "Duque Ciao", een variant van het Italiaanse protestlied "Bella Ciao". In samenspraak met de politie riepen de organisatoren vanaf 18.15 uur op het plein te verlaten, om zo de gezondheidsmaatregelen te respecteren.

Lees verder onder de foto

Protest Colombia
© Intal

Met de actie wil mede-initiatiefnemer Intal, een beweging voor internationale solidariteit, de situatie in het land aankaarten. "Er daagden veel mensen op, dat toont de woede van het Colombiaanse volk aan", aldus woordvoerster Andrea Perez.

VN veroordeelt geweld in Colombia

De Verenigde Naties veroordeelden dinsdag nog met klem het recente "buitensporige gebruik van geweld" door de veiligheidstroepen. Bij protesten tegen een omstreden belastinghervorming van de Colombiaanse regering zijn de voorbije dagen volgens voorlopige gegevens al 24 doden gevallen, honderden raakten gewond.

Sinds vorige week woensdag wordt er massaal gemanifesteerd tegen de omstreden belastinghervorming van de regering in Bogota. De betogers vrezen dat de belastinghervorming vooral de armeren en de middenklasse zou treffen.

De regering heeft die hervorming intussen wel opnieuw ingetrokken. De opposanten eisen het aftreden van de conservatieve president Iván Duque.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?