Protestactie na dood tweejarig Koerdisch meisje

© Twitter/Christophe Callewaert
| De betogers trekken naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Aan het Maximiliaanpark protesteren vrijdagavond ongeveer 200 mensen, nadat een tweejarig Koerdisch meisje afgelopen woensdagnacht is omgekomen tijdens een politieachtervolging. De betogers eisen het ontslag van de federale ministers Jan Jambon en Theo Francken.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag merkte de politie in Henegouwen een verdachte bestelwagen op, waarna ze de achtervolging inzette. Aan boord bleken dertig migranten van Koerdische afkomst te zitten, waaronder het tweejarige meisje Mawda.

Zij overleefde de achtervolging niet. Alhoewel het parket aanvankelijk had meegedeeld dat het meisje niet was gestorven door een politiekogel, raakte vandaag bekend een politiekogel wél de doodsoorzaak is.

Daarop riepen verschillende organisaties, waaronder het burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen, op om te protesteren aan het Maximiliaanpark, voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Ongeveer 200 betogers hebben daaraan gehoor gegeven met slogans als 'police assassin.' De betogers eisen het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"De betoging verloopt in alle kalmte", zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Momenteel trekken de betogers naar het kabinet van minister Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?