Protestactie op 17 mei tegen geplande executie VUB-gastprofessor in Iran

Amnesty International Djalali
© BRUZZ
| (Archiefbeeld)
© BRUZZ
| (Archiefbeeld)

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université libre de Bruxelles (ULB) en mensenrechtenorganisatie Amnesty International roepen op tot een massale protestactie op dinsdag 17 mei, tegen de dreigende executie en voor de onmiddellijke vrijlating van de Iraans-Zweedse Ahmadreza Djalali, academicus en gastprofessor aan de VUB.

"Meer dan 130.000 mensen in België hebben zich al via petities en op andere manieren uitgesproken voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali," aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, in een gezamenlijk persbericht. "De dreiging van executie is echter nog nooit zo acuut geweest."

Volgens De Graeve is het cruciaal om de Iraanse autoriteiten nu te tonen dat "we de vrijlating van dr. Djalali eisen". "Daarom roepen we iedereen die zich de laatste jaren uitsprak tegen de detentie, doodstraf en executie van dr. Djalali op om mee lawaai te maken om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen."

Protest aan Iraanse ambassade

Het protest zal plaatsvinden op de ULB-campus aan de Franklin Rooseveltlaan, tegenover de Iraanse ambassade in Elsene. Afgevaardigden van de Brusselse universiteiten en de mensenrechtenorganisatie zullen het woord nemen. Volgens Amnesty zijn ook Belgische parlementsleden, die moties aannamen waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Djalali, uitgenodigd voor het protest.

De Zweeds-Iraanse spoedarts werd zes jaar geleden tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en wordt beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood, na een volgens mensenrechtenexperten oneerlijk proces. De Iraanse autoriteiten dreigen er nu mee hem te executeren voor 21 mei.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?