| Koninklijk Atheneum Andrée Thomas, Vorst

Protestschool in Vorst opent volgende week terug de deuren

HD
© BRUZZ
07/12/2019

Na twee dagen overleg op donderdag en vrijdag worden volgende week dinsdag de deuren van het Atheneum Andrée Thomas (ARAT) terug geopend voor de leerlingen. Een scholierenprotest op 3 december bracht het gebrekkige management van de school aan het licht. Zelfs de ACOD en het gemeentebestuur vroegen onmiddellijke en ingrijpende veranderingen.

Het Atheneum Andrée Thomas, genesteld tussen het Park van Vorst en het Dudenpark, werd dinsdag opgeschrikt door een groep leerlingen die zich hadden opgesloten in de refter. De politie werd in grote getallen opgeroepen en de rust keerde tegen de middagpauze weer terug.

Na navraag door BRUZZ bleek dat de studenten niet te spreken waren over de manier waarop de school werd geleid sinds het aanstellen van een nieuwe directrice in september. De school was vuil, er was geen wc-papier, de douches werkten niet en voor de aankomende examens waren er nog geen roosters uitgedeeld: “We weten niet wat er van ons wordt verwacht, en niemand luistert naar onze klachten,” aldus een leerlinge.

De school sloot de volgende dag de deuren, te midden van eisen van de vakbond ACOD voor het ontslag van de directrice. In de tussentijd ging burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) het gesprek aan met de leerlingen en werd er urenlang overleg gehouden tussen de school, de vakbond en de gemeente.

De school zal dinsdag, stap voor stap, de lessen terug starten. Dat bericht BX1. Eerst beginnen de leerlingen van het 5de en het 6de, daarna volgt de rest van de school. De veelbesproken examens worden geannuleerd. Het schoolbestuur heeft beloofd om onder andere de hygiëne problemen aan te pakken. De leerlingen geven aan dat als ze geen verbetering zien tegen eind januari, ze bereid zijn om terug te staken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Onderwijs, athenee andre thomas, athenee andree thomas renard, ACOD, Stéphane Roberti

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni