20191030 Proximus BRUZZ ACTUA 1682

Proximus wil glasvezel tegen eind 2026 in heel Brussel

© Belga
08/12/2020

Telecombedrijf Proximus zal de komende zes jaar zijn glasvezelnetwerk uitrollen in het hele Brussels gewest. Tegen eind 2026 moeten de meer dan 600.000 woningen en bedrijven op dat "netwerk van de toekomst" aangesloten zijn, zo kondigde Proximus dinsdag aan. Het programma zou ook zowat 600 banen creëren.

De uitrol in Brussel is al gestart. Tegen eind dit jaar zouden circa 50.000 Brusselse gezinnen en bedrijven op het glasvezelnetwerk aangesloten moeten zijn. Het netwerk is geïnstalleerd in bepaalde zones van Ukkel, Evere, Etterbeek en Brussel (de Anspachwijk). De uitrol is bezig in Koekelberg/Molenbeek en Anderlecht, en begin volgend jaar zouden de werken starten in Brussel-centrum (Vijfhoek), Schaarbeek en Elsene.

"We zien het datagebruik elk jaar met gemiddeld zowat 35 procent toenemen, en we verwachten alleen maar een versnelling", zei Geert Standaert, de Chief Technology Officer van Proximus, tijdens een online persconferentie. "Die versnelde digitalisering is niet mogelijk zonder een netwerk van de toekomst dat dat allemaal aankan." En dat netwerk van de toekomst is volgens het bedrijf glasvezel. "Dat is een zeer betrouwbare en stabiele technologie, die enorme snelheden aankan", aldus Standaert.

600 nieuwe banen

Het programma in Brussel zou zowat 600 banen opleveren, vooral in de bouwsector. Proximus werkt daarvoor samen met onder meer de arbeidsbemiddelaars Actiris en VDAB. "We zoeken zeer diverse profielen", zei Standaert nog, gaande van mensen die glasvezel kunnen plaatsen of lassen, over techniekers, tot mensen die de netwerken ontwerpen.

Proximus lanceerde eind 2016 het investeringsplan "Fiber voor België" om glasvezel uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. In juli kondigde het bedrijf aan de uitrol te versnellen, met als doel 4,2 miljoen woningen en bedrijven aan te sluiten op het glasvezelnetwerk tegen eind 2028, wat overeenkomt met een dekking van 70 procent van het grondgebied.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , proximus , glasvezel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni