Simone Süsskind (PS)

| Het voorstel komt van Brussels parlementslid Simone Süsskind (PS)

PS wil de teruggave van Afrikaans erfgoed onderzoeken

HD
© BRUZZ
21/02/2019

Simone Susskind (PS), Brussels parlementslid en deelstaatsenator, heeft twee voorstellen ingediend om de teruggave van Afrikaans erfgoed in België aan het land van oorsprong mogelijk te maken. De voorstellen volgen op een debat dat is losgebarsten nadat 36 Afrika-specialisten de kwestie aankaarten via een open brief in de kranten Le Soir en De Standaard.

Het debat over de teruggave van Afrikaans erfgoed in Europese musea en privé-collecties barstte los nadat de Franse president Emmanuel Macron (La République en Marche) een onderzoek opstartte over het Afrikaanse erfgoed in Frankrijk. Op basis van de bevindingen van de onafhankelijke onderzoekers besloot Macron om onmiddellijk 26 culturele artefacten terug te geven aan de voormalige kolonie Benin.

Susskind wil een soortgelijk onderzoek beginnen in België: “De omvang van de materiële en immateriële deprivatie opgelegd aan Afrikaanse volkeren en staten is huiveringwekkend. Nu is er een momentum waarin de erkenning van misdaden en misbruiken gepleegd tijdens de koloniale periode samenvalt met de culturele agenda", zegt ze aan de RTBF.

Twee sporen

Susskind heeft twee voorstellen ingediend, een in het Brussels parlement en een in de Senaat. Via de Senaat wil ze een groep van experts, waarin ook Belgen van Afrikaanse origine zullen zetelen, creëren. Deze groep moet een inventaris maken van het in België aanwezige erfgoed, en aanbevelingen geven over wat ermee moet gebeuren.

Het is niet duidelijk of er ook experts uit de Afrikaanse landen in kwestie zullen uitgenodigd worden. De tekst werd medeondertekend door de SP.A en focust ook op de menselijke resten die door koloniale expedities werden buitgemaakt en nog steeds in Belgische collecties liggen.

Aan het Brusselse parlement vraagt ze de oprichting van een stichting die de studie, analyse en toegang tot de koloniale archieven moet verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, restitutie, dekolonisatie, AfricaMuseum, afrikaanse diaspora

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni