PVDA voert actie aan Manneken Pis: ‘Water is een recht'

HD
© BRUZZ
15/11/2019

De Brusselse fractie van PVDA wil met de actie de stijgende waterfactuur in de hoofdstad aankaarten. Vrijdag zal ook nog een voorstel tot ordonnantie worden ingediend om waterafsluitingen te verbieden en democratische controle op waterprijzen te garanderen.

“Wij leggen een ordonnantie neer want vanaf 1 januari is het niet langer de regering, maar het autonome organisme Brugel, dat bevoegd wordt voor vastleggen van waterprijzen,” zegt fractieleidster Françoise De Smedt. “De andere partijen hebben deze overdracht van bevoegdheden goedgekeurd. Wij willen dat de regering de politieke verantwoordelijkheid behoudt om een democratische controle uit te kunnen oefenen. Dat is de enige manier om te garanderen dat de prijzen niet stijgen in de toekomst.”

“Volgens een rapport van de Koning Boudewijnstichting is het aantal waterafsluitingen verdubbeld in Brussel de laatste vijf jaar. Kinderen worden daar het hardst door geraakt,” gaat De Smedt verder, “Onze ordonnantie voorziet een verbod op waterafsluitingen gedurende het hele jaar, niet enkel in de zomer en de winter zoals dat nu het geval is."

Volgens de PVDA worstelt meer dan 1 op 5 Brusselaars met waterarmoede: “Dit houdt in dat ze niet voldoende toegang hebben tot water om aan de meest fundamentele noden te kunnen voldoen en dat er een risico bestaat op waterafsluiting wegens onbetaalde facturen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, waterprijs, vivaqua, Alain Maron, Françoise De Smedt, PTB*PVDA , PTB-PVDA, PVDA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni