| Jan Busselen in het Brussels Parlement

PVDA wil 200 euro korting voor huurders via 'solidariteitsbijdrage' van eigenaars

SG
© BRUZZ
07/04/2020

De Brusselse PVDA wil een oplossing vinden voor huurders die door de coronacrisis problemen hebben met het betalen van de huur. De steun zou moeten komen van personen die drie of meer panden verhuren. “Een solidariteitsmechanisme voor de mensen die opeens niet meer kunnen rondkomen.”

“We weten dat er al maatregelen zijn genomen voor eigenaars,” vertelt Jan Busselen van de Brusselse PVDA. “We steunen de al bestaande maatregelen die het mogelijk maken om hypotheekleningen op te schorten en de betaling van de onroerende voorheffing uit te stellen, en we zijn tevreden dat huurders niet meer op straat gezet kunnen worden tot en met zes mei. Maar wat daarna?”

“De Brusselse regering doet beroep op de solidariteit van verhuurders, maar dat is heel vaag,” vervolgt Busselen. "We krijgen heel veel telefoontjes van huurders in Brussel die aan het eind van de maand 100 à 200 euro tekort schieten. Daarom vragen we om de huurtoelage uit te breiden voor tijdelijk werklozen en zelfstandigen.”

Het geld zou moeten komen van personen die eigenaar zijn van drie of meer Brusselse panden. "De helft van de huurmarkt is in handen van 20% van eigenaren die over drie of meer panden beschikken, dat zijn dus 160.000 panden beheerd door multihuiseigenaren. Daar vragen we solidariteit van.”

Tijdelijke maatregel

De solidariteitsbijdrage zou variëren van 5% van de huurprijs voor verhuurders die tussen 3 en 5 woningen bezitten, 7% voor verhuurders die tussen 5 en 10 woningen bezitten tot 10% voor verhuurders die eigenaar zijn meer dan 10 woningen: “Natuurlijk is dit tijdelijk,” zegt Busselen. “Zolang de crisis duurt.”

“Het mechanisme van de huisvestingsvergoeding bestaat al," besluit Busselen. "Dat moet nu alleen uitgebreid worden. Volgens onze schatting zou ons model 9 miljoen euro toevoegen aan het huisvestingsfonds. Dat zou een huurtoelage betekenen die kan oplopen tot 200 euro voor 320.000 particuliere huurders die het nodig hebben.”

De PVDA zit in Brussel, net zoals in Vlaanderen en op het federale niveau in de oppositie en zal de Brusselse regering dus moeten vragen om het voorstel op te nemen in het pakket van bestaande steunmaatregelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Jan Busselen , PTB-PVDA , huurders , huurmarkt , huurprijzen , coronacrisis , solidairiteit coronacrisis , steunmaatregelen coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni