Raadplegingen medisch dossier bij UZ Brussel verviervoudigd

Sinds eind 2017 zijn de medische dossiers van patiënten van het UZ Brussel online raadpleegbaar

Sinds eind 2017 kunnen patiënten van het UZ Brussel hun medisch dossier online raadplegen. Sindsdien is de aanvraag verviervoudigd. “Dat is geen dag te vroeg, al moet er een evenwicht bewaard worden tussen de rechten van de patiënten en hun privacy,” klinkt het bij het ziekenhuis.

Sinds half december 2017 kunnen patiënten hun medisch dossier aan de hand van een e-ID en een pincode zelf online opvragen. Dat deden ze dan ook massaal ten opzichte van de periode voordien, toen een aanvraag nog langs de ombudsdienst moest worden ingediend. Waar in 2015 ongeveer 25 patiënten per maand hun dossier opvroegen, waren dat voor de eerste maanden van 2018 maar liefst 120 patiënten per maand.

“Dat is een goede zaak,” zegt Jan Flament, algemeen manager patiëntenadministratie en technische, facilitaire diensten aan het UZ Brussel. “Het past binnen een grotere digitaliseringsgolf in het ziekenhuis, waarbij ook afspraken binnenkort volledig digitaal moeten kunnen afgewerkt worden.” (Lees verder onder de afbeelding)

Medische dossiers online
© Jan Flament
| Sinds de medische dossiers online raadpleegbaar zijn, steeg het aantal aanvragen

Recht van de patiënt versus privacy

Toch vindt Flament dat er een goed evenwicht moet bewaard worden tussen de rechten van de patiënt enerzijds, en de privacy anderzijds: “Wij vinden het misschien perfect normaal dat ouders de medische gegevens van hun kinderen kunnen opvragen. Toch kan dat, bijvoorbeeld in gezinnen waar misbruik heeft plaatsgevonden, erg moeilijk liggen.”

Om gegevensmisbruik tegen te gaan, kan er gewerkt worden met een bewijs van de gemeente dat de relatie tussen bepaalde personen kan aantonen. “Maar als we daar te ver in gaan, moeten we ons de vraag stellen hoe beschikbaar de medische dossiers nog zijn. Een gezond evenwicht is nodig,” aldus Flament.

Om een toestroom aan aanvragen te vermijden waarbij patiënten hun dossier ‘gewoon eventjes online willen bezichtigen’, wordt een administratieve kost aangerekend. Die verschilt van dossier tot dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?