RAC-kantoren verkocht aan Duitse groep

© Jaspers - Eyers & Partners/Archi 2000/SAQ
De toekomstige hoofdzetel van de federale politie in de vroegere kantoren van het Rijksadministratief Centrum (RAC) is verkocht aan buitenlandse investeerders. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 300 miljoen euro gemoeid zijn. Voor de verdere ontwikekling van de site is een nieuw masterplan in de maak, zonder Arne Quinze.

De toekomstige hoofdzetel van de federale politie is verkocht aan de Duitse groep Hannover Leasing en een "belangrijke institutionele belegger uit Aziƫ". Dat melden ontwikkelaars Breevast en Immobel. Het gaat om de blokken D en F van het voormalige Rijksadministratief Centrum (RAC), goed voor 80.000 vierkante meter, grotendeels kantoren.

Volgens Le Soir gaat het om een transactie van meer dan 300 miljoen euro maar dat wil de ontwikkelaar niet bevestigen tegenover brusselnieuws.be. Vorig jaar haakte een andere kandidaat-koper uit Duitsland nog af omwille van een vermoeden van corruptie rond het huurcontract met de federale politiek. Toen was sprake van 250 miljoen euro.

Momenteel wordt het gebouw nog gerenoveerd maar de werken moeten in december klaar zijn en begin volgend jaar zal de federale politie er dan haar intrek nemen. De site zal ook een brandweerkorps huisvesten en een zekere ruimte voor detailhandel bieden. De federale politie heeft een huurcontract van 18 jaar voor het complex.

Ondertussen vorderen ook de werken aan blok C, het gebouw aan de andere kant van de Congreskolom. Daar komen 10.000 vierkante meter kantoren en 77 woningen. Voor de verdere ontwikkeling van de site is het wachten op een nieuw masterplan. "Dat moet tegen het einde van dit jaar klaar zijn", zegt Philippe Provost van Breevast.

Nieuwe wijk met 400 tot 500 woningen
Bij de plannen zijn nog twee architectenbureaus betrokken: Archi 2000 en Jaspers-Eyers. Studio Arne Quinze heeft eerder al afgehaakt. "Meneer Quinze heeft ondertussen zoveel succes met zijn kunst dat hij de architectuur vaarwel heeft gezegd. Bovendien viel zijn ontwerp van twee woontorens niet meer te rijmen met het nieuwe Bijzonder Bestemmingsplan (BBP). De bouwhoogte is serieus beperkt."

Quinze had twee onconventionele woontorens getekend langs de Pachecolaan. Daarvan komt dus niets in huis. "Dat is erg jammer maar we blijven gaan voor een goed en ambitieus project", aldus Provost. "Het wordt een compleet nieuwe wijk met 400 tot 500 woningen die de hele buurt ten goede zal veranderen."

Behalve een beperking van de bouwhoogte verplicht het BBP ook de bouw van voorzieningen zoals een school en een percentage sociale woningen op de site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?