Reacties overlijden Armand De Decker: 'Hij was eerst en vooral een Brusselaar'

© Photonews

Politici brengen hulde aan de voormalige burgemeester van Ukkel. Armand De Decker is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Huidig burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR): "Tijdens zijn burgemeesterschap stond het welzijn van de inwoners van Ukkel centraal."

De Decker bracht een kwart van zijn politieke leven door in de Senaat, die hij voorzat van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010. Van 2006 tot 2017 was hij burgemeester van Ukkel. In november 2009 werd hij tot minister van Staat benoemd. Op het einde van zijn carrière viel De Decker in ongenade nadat hij in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate. Hij stapte daarom vorig jaar op bij de MR, maar hij bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

Visionair

"Tijdens zijn burgemeesterschap stond het welzijn van de inwoners van Ukkel centraal. Zijn betrokkenheid bij de veiligheid en zijn voortdurende strijd hebben van Ukkel een veilige plaats gemaakt, waardoor de criminaliteit tot het laagste niveau in het Brusselse Gewest is gedaald. Visionair Armand De Decker stond ook aan de basis van de inrichting van het gebouw waar het Brusselse parlement zich huisvest, maar ook aan de toekomstige administratie van Ukkel, die binnenkort alle diensten van de bewoners zal omvatten", aldus Dilliès.

De huidige burgemeester van Ukkel erkent ook de rol die De Decker speelde in zijn eigen politieke carrière door "niet te twijfelen om jongeren verantwoordelijkheid te geven, door wie hij graag omringd was en die hij adviseerde zonder verstikkend te zijn". "Zijn grote tolerantie voor mensen en zijn verdienste om tot een consensus te komen, hebben hem altijd veel respect opgeleverd van de oppositie", klinkt het nog.

'Aanbidder van Brussel'

"Hij was een aanbidder van Brussel en een onophoudelijke verdediger van België." Zo reageert de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) op het overlijden van minister van Staat. Veel van zijn voormalige collega's benadrukken de band tussen De Decker en Brussel. Ook bij Françoise Schepmans (MR), Brussels volksvertegenwoordiger en gewezen burgemeester van Molenbeek, klinkt eenzelfde geluid: "Met droefheid verneem ik het overlijden van Armand De Decker. Senaatsvoorzitter, burgemeester en vooral een Brusselaar, die van de regio hield en haar verdedigde."

Volksvertegenwoordiger en Gautier Calomne (MR) brengt op Twitter hommage aan "een opmerkelijke figuur in het Belgische politieke leven en een liberale Brusselaar". Hij betuigt zijn medeleven aan de familie van De Decker.

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR): "Armand De Decker heeft altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden verdedigd. Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn echtgenote Jacqueline, zijn broer Jacques en al zijn naasten".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?