Voormalig burgemeester van Ukkel Armand De Decker is overleden

© BX1
| Op het einde van zijn carrière viel De Decker in ongenade nadat hij in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate.

De voormalige liberale voorzitter van de Senaat en ex-burgemeester van Ukkel Armand De Decker is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hij had er een lange carrière opzitten in de Senaat, die hij met vuur verdedigde, en gold tevens als een van de defensiespecialisten van de MR.

"De liberale familie heeft op deze 12 juni een van haar grote figuren verloren... België verliest een staatsman met een opmerkelijke intelligentie, een warme persoonlijkheid en bruggenbouwer die bekend staat voor zijn genegenheid voor het land. Een dienaar van de staat die in 2017 samen met Herman Van Rompuy aangesteld werd als koninklijke bemiddelaar", aldus Boris Dilliès, die het overlijden bevestigt.

De Decker werd op 8 oktober 1948 in Brussel geboren en behaalde in 1973 een licentie in de rechten aan de Franstalige hoofdstedelijke universiteit. Later haalde hij nog een licentie in het internationaal recht. Hij vestigde zich als advocaat bij de balie van Brussel. Hij begon zijn politieke carrière veertig jaar geleden als adjunct-secretaris-generaal van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensieminister Charles Poswick.

In 1981 werd hij kamerlid. Dat bleef hij tot 1995. Bij de verkiezingen van dat jaar was hij liberaal lijsttrekker voor het eerste autonome Brusselse parlement. Hij werd voorzitter van de hoofdstedelijke raad en gemeenschapssenator. Op 13 juni 1999 werd hij opnieuw verkozen in het Brussels parlement. Van daaruit werd hij naar het parlement van de Franse gemeenschap gestuurd. Hij werd ook gemeenschapssenator en klom langs die weg op tot voorzitter van de Senaat.

Senaat

Hij ontpopte zich als grote verdediger van de hoge vergadering en het tweekamerstelsel, en verzette zich tegen de plannen van premier Guy Verhofstadt om de Senaat af te schaffen.

De Decker zou uiteindelijk een kwart van zijn politieke carrière doorbrengen in de Senaat. Die zat hij voor van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010. Van 2004 tot 2007 was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering Verhofstadt II. Van 2006 tot 2017 was hij burgemeester van Ukkel. In november 2009 werd hij tot minister van Staat benoemd.

Op het einde van zijn carrière viel De Decker in ongenade nadat hij in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate. Hij stapte daarom vorig jaar op bij de MR, maar bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?