Rechtbank schrapt belasting op prostitutiehuizen Sint-Joost-ten-Node

© Kevin Van den Panhuyzen
| Dertien eigenaren van de zogenaamde 'carrés' in Sint-Joost-ten-Node kregen gelijk van de rechtbank.

Dertien eigenaars van zogeheten 'carrés' - benedenverdiepingen in woonwijken die worden uitgebaat door sekswerkers – hebben gelijk gekregen van de rechter. Die heeft de belasting geschrapt die eigenaren voor de panden moeten betalen. Burgemeester Emir Kir verzekert dat het slechts om een technische fout gaat, die spoedig wordt rechtgezet.

In de Noordwijk, op het grondgebied van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, betwisten eigenaren de speciale belasting voor eigenaars van prostitutiepanden van 3.075 euro die daar sinds 2015 van kracht is. Met deze belasting wil gemeente bijkomende kosten vergoeden die worden veroorzaakt door prostitutie-activiteiten, zoals ordehandhaving. Voor sekswerkers maakt het de uitoefening van hun beroep moeilijker, omdat eigenaren het bedrag vaak verhalen op hun huurders.

Het vonnis van 2 september van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel heeft enkel betrekking op het boekjaar 2017. De rechter doet geen uitspraak over de inhoud van het geschil, maar schrapt de belasting vanwege een ​​administratieve fout. Dat schrijft de RTBF en bevestigt burgemeester Kir aan BRUZZ. Om legaal te zijn, moet de belasting op dezelfde dag worden gecommuniceerd aan de personen in kwestie wanneer die door de gemeentesecretaris in het register worden ingeschreven. Dit was voor 2017 niet het geval in Sint-Joost-ten-Node.

Het niet-naleven van deze formele voorwaarde leidt tot een schrapping en terugbetaling van de belasting. De dertien eigenaren in kwestie bezitten soms twee of drie carrés. Dat zou volgens de RTBF neerkomen op een bedrag van ongeveer 50.000 euro dat de gemeente moet betalen. Burgemeester Kir twijfelt er niet aan dat de belasting zal blijven voortbestaan. Hij maakt zo spoedig mogelijk de administratieve vereisten in orde, laat hij weten aan onze redactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?