Rechters schrijven boze brief over problemen veiligheidskorps

© Belga
07/10/2015

Het risico groeit dat mensen in voorlopige hechtenis zullen moeten worden vrijgelaten vanwege de aanhoudende problemen met de begeleiding van gedetineerden in het Brusselse Justitiepaleis. Dat laat een groep Franstalige rechters uit Brussel verstaan in een brief aan Justitieminister Koen Geens (CD&V).

De problemen met het Brusselse veiligheidskorps slepen al een hele tijd aan. Het korps staat in voor de begeleiding van gedetineerden van en naar hun zittingen in het justitiepaleis, maar klaagt al langer over personeelsgebrek. Minister Geens beloofde extra aanwervingen, maar vindt dat ook beter moet worden samengewerkt met de politie.

Op het terrein is de situatie in elk geval nog niet verbeterd, hekelen de voorzitters van de raadkamer van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel nu. Zij spreken van "structurele gebreken" die de "meest fundamentele rechten" van de gedetineerden in voorlopige hechtenis schenden, wat "gevolgen dreigt te hebben voor het behoud van de hechtenis".

De betrokken gedetineerden zien immers hun recht geweigerd om zich te verantwoorden voor de rechter, luidt het. "Het is daarbij niet onbelangrijk om op te merken dat zij in dit stadium van de procedure als onschuldig beschouwd worden."

Fundamentele rechten
De rechters onderstrepen dat het "ingaat tegen de basisregels van democratische samenlevingen om gedetineerde rechtzoekenden niet het recht te garanderen dat ze zich kunnen uitspreken voor hun rechter" en noemen het onaanvaardbaar dat ze zich op dergelijke wijze gewrongen zien tussen het algemeen belang en het respect voor de fundamentele rechten.

Minister van Justitie Geens kreeg de brief in de bus, net als voorzitter Luc Hennart, procureur des konings Jean-Marc Meilleur en de stafhouder van de Franstalige orde van advocaten in Brussel.

Vorige maand dreigden ook de Franstalige jeugdrechters in Brussel er al mee niet langer dossiers te behandelen van opgesloten minderjarigen, waardoor die systematisch zouden worden vrijgelaten.

Minister Geens kondigde intussen aan dat tien agenten van de federale politie het veiligheidskorps en de lokale politie de komende maanden zullen bijstaan, in afwachting van de structurele versterking van het korps met twintig mensen. Hun aanwerving loopt volop. Sinds die versterking - op 28 september - werd geen enkel nieuw incident gemeld, onderstreept Geens woensdag nog in een korte reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni