Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart
© Belgaimage | Archiefbeeld

Rechtszaak tegen CovidScan verworpen

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
17/12/2021
Updated: 17/12/2021 18.05u

De rechtbank van eerste aanleg heeft het kortgeding tegen CovidScan, de app waarmee je het Covid Safe Ticket scant, verworpen. Die zaak was aangespannen door Charta21, een Brusselse organisatie die voor het behoud van privacy en grondrechten strijdt. Charta 21 beraadt zich nu over eventuele volgende stappen.

Met CovidSafe lees je de QR-code van het Covid Safe Ticket, dat aangeeft dat je gevaccineerd, genezen of getest bent op corona.

Volgens Charta21 is er een privacyprobleem met de app, die iedereen kan downloaden. Hun voornaamste kritiek betrof de lijst met geschorste coronacertificaten die op de app binnenliep, waardoor - zo vreesde Charta21 - kon achterhaald worden wie ondanks dubbele vaccinatie toch weer corona had opgelopen.

Maar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg geeft hen in kortgeding nu ongelijk.

"Volgens een snelle lezing van de beschikking (uitspraak, red.) zegt de rechter dat er een probleem was bij aanvang van de procedure, maar dat ze het systeem onderweg hebben aangepast op basis van de aanbevelingen van deskundigen", zegt Hubert Petre van Charta21 aan BRUZZ. "Nu gaan we eerst rustig de uitspraak bekijken, en volgende week dan nagaan of we eventueel in beroep gaan."

Het eHealth-platform reageert tevreden op de uitspraak. "De rechter verklaarde de belangrijkste claim van de aanklagers als ongegrond. De manier waarop de app de zogenaamde ‘suspension list’ beheert, werd beoordeeld als correct en voldoende veilig. De informatie in het bedoelde mechanisme is ook geen persoonlijke informatie", klinkt het.

Twee weken geleden oordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Namen in een gelijkaardige zaak wél in het voordeel van de klager. Dat kortgeding was aangespannen door vzw Notre bon Droit, en richtte zich tegen het Covid Safe Ticket zelf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, privacy, CST

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie