Recordaantal arrestaties van transmigranten in 2018

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation (archiefbeeld).

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreerde in 2018 bijna 13.000 administratieve aanhoudingen van transmigranten. Dat is een toename van 37 procent ten opzichte van 2017.

Daarover bericht de krant Le Soir, die de cijfers opvroeg bij DVZ, maandag.

In 2018 werden in totaal 12.848 arrestaties geregistreerd. De helft daarvan gebeurde op Eritreëers. Andere nationaliteiten die regelmatig aangehouden worden zijn Irakezen, Soedanezen, Algerijnen, Syriërs en Ethiopiërs. De eerste helft van 2019 volgt die tendens. Tussen januari en juli werden 5.233 arrestaties uitgevoerd.

Die cijfers geven geen juiste indicatie van het aantal migranten dat geprobeerd heeft de oversteek naar Engeland te maken. Er zijn er die tien keer op een jaar tijd tegengehouden worden, anderen geen enkele keer. Migratiecentrum Myria is al langer vragende partij om die migratiestromen beter in kaart te brengen, zodat ook het beleid er beter op kan worden afgestemd.

Op vijf jaar tijd is het aantal administratieve aanhoudingen gestegen van 1.891 (in 2014) naar 12.848 (in 2018), dat is bijna een verzevenvoudiging. Uit de sterke stijging blijkt dat er meer transmigranten via België reizen, maar ook dat de politiecontroles opgevoerd werden. De federale regering maakte daar onder impuls van N-VA een prioriteit van.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?